Työelämä

Paikoillanne, valmiina, virtaa!

Marjaana Wikman treenaa joukkueessa, jonka takia palataan maailmalta Nummelaan. Tanssillinen voimistelu on lapsesta saakka jumpanneelle armollinen laji, mutta häviäminen harmittaa aina.

Näytän niille! Se on viimeinen ajatus Marjaana Wikmanin mielessä juuri ennen kilpailusuoritusta. 30-vuotias Wikman harrastaa tanssillista voimistelua, jossa tiukin kisa käydään tällä hetkellä juuri yli 20-vuotiaiden sarjassa. Hän haluaa saada yleisön tuntemaan, mutta myönnettäköön – myös voittaa.

”Hankalinta voimistelussa on aikuisiällä ihan ajanhallinta. Mutta häviäminenkin on aika syvältä”, MTV Uutisten uutistuottajana vuorotyötä tekevä Wikman sanoo.

Wikmanin joukkue, Vihti-Gym-liikuntaseuran Impulssi, on treenannut yhdessä vuodesta 2008. Harjoituksia on vain yhdet viikossa, joten poissaolo niistä harmittaa sitäkin enemmän.

”Kaikkein eniten tuo tuskaa se, kun tietää, miten se haittaa muita.”

 

Tanssillinen voimistelu on sukua joukkuevoimistelulle, joka on nykyisin totista huippu-urheilua. Harrastajia on reilut 4 000. Pakollisia liikkeitä ei ole, ja koreografialla on suuri merkitys.

Wikmanin mielestä laji on armollinen. Siinä ei pelata notkeudella, vaan tarkalla vartalotekniikalla ja liikkeen virtaavuudella.

”Jos sen aloittaa kolmekymppisenä, menee kauan ennen kuin hiffaa, mitä tehdä, kun sanotaan, että seiso paikallasi ja hengitä käsilläsi.”

Itse Wikman puhuu ”tätijumpasta”. Hän tuli sen pariin perinteistä polkua: äiti-lapsi-jumpasta satujumppaan, sieltä joukkuevoimistelijaksi, seura-aktiiviksi ja valmentajaksi.

Teinilauman kaitseminen valmentajana opetti Wikmanin mukaan ”katastrofin hallintaa”, josta on ollut hyötyä myös työssä.

Nykyisin hän viihtyy rivijumpparina.

”Olen heittäytynyt vapaamatkustajaksi, ja pidän vain hauskaa. Tämä on tämmöinen henkireikeä.”

Joukkuekaverit ovat tärkeitä. Heistä monet Wikman on tuntenut lapsesta asti. Osa on palannut maailmalta Nummelaan Impulssin takia. Valmentajaa 20 naisen joukkueella ei ole, vaan kukin vetää treenit vuorollaan.

Joskus jumppaperheessä on pinna kireällä.

”Naisporukka riitelee aina. Joskus on ajateltu, että tarvitsimme ulkopuolisen valmentajan pitämään muijat kurissa”, Wikman sanoo nauraen.

Ennen kisoja ryhmä keskittyy ohjelman harjoitteluun ja ilmentämiseen. Koreografiaan mietityt tunnekoukut käydään läpi yhdessä kisapäivänä: tässä kohtaan ollaan vihaisia, tässä ylpeitä.

Lavalle mennessä kajahtaa vielä: ”Hyvä Impulssi!”

 

Helmikuussa tanssillisessa voimistelussa kisattiin Vihdissä. Kotikisoista Impulssi sai hopeaa. Wikmanin ensimmäinen ajatus oli: ”Missä kulta?”

”Aina pitää jäädä se jano: olla tyytyväinen suoritukseen, mutta miettiä, millä me vielä haastamme itsemme.”

Marjaana Wikman

30-vuotias MTV Uutisten uutistuottaja ja verkkotoimittaja. Työskennellyt MTV:ssä vuodesta 2006 lähtien.

Opiskellut HaagaHelia ammattikorkeakoulun toimittajakoulutuksessa.

Harrastaa myös kuntosalitreeniä, juoksua ja näyttävien kakkujen leipomista. ”Eilenkin tein puoleen yöhön asti kakkukoristeita”, Wikman kertoo.