Sananvapaus

Olemme äärimmäisen huolellisia

Turkkilaiset journalistit puhuvat avoimesti hallituksen vaikutuksesta mediaan. ”Olen pohtinut, voivatko toimittajat muissa maissa myöntää itselleen, että heillä on joitain ongelmia”, sanoo toimittaja Barçın Yinanç.

”Toimitan sanomalehtemme mielipidesivuja, kirjoitan ulkopolitiikkaa käsitteleviä kolumneja ja reportaaseja. Olen tehnyt toimittajan töitä 26 vuoden ajan.

Lehdistö on täällä hallituksen vaikuttamisen kohteena. Vaikuttaminen on erityisesti taloudellista, sillä mediakonserni, jossa työskentelen (Doğan Medya), on saanut suuren sakkotuomion ja sitä on syytetty väärinkäytöksistä liittyen konsernimme omistajan liiketoimiin muilla aloilla. Tästä johtuen olemme äärimmäisen huolellisia, kun raportoimme hallitukseen liittyvistä asioista. Mutta se ei tarkoita, etteikö meillä olisi kolumnisteja, jotka eivät kritisoisi hallitusta; yritämme vain ylläpitää äärimmäisen varovaista ja tasapuolista ilmaisutyyliä.

Turkki ei ole lehdistönvapaustilastoissa sellaisella sijalla, josta voi olla ylpeä. Vaikka listat ovat hyödyllisiä, olen kuitenkin sitä mieltä, että pelkkä sija listalla ei välttämättä heijasta maan tilannetta täysin. Turkin mediassa on sensaatiotapauksia, koska meillä on journalisteja, jotka rohkeasti jatkavat kriittistä raportointia. Turkkilaiset journalistit myös puhuvat avoimesti hallituksen vaikutuksesta mediaan. Olen pohtinut sitä, voivatko toimittajat muissa maissa myöntää itselleen, että heillä on joitain ongelmia, vaikka heidän maissaan ei olisikaan samantyyppisiä sensaatiotapauksia.

Turkissakin on ikävä kyllä harmillisen paljon vihapuhetta sekä kirjoitetussa että sosiaalisessa mediassa. On surullista, ettei siihen puututa kovin herkästi.”

Lue myös:

Suomi: Vapaan sanani rajat

Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia

Somalia: Aseistettu vartija turvana

Viro: Yleinen mielipide rajoittaa

Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot 

Puola: Itsesensuuri pahin uhka 

Venäjä: Valtakoneisto vaatii uskollisuutta

Italia: Painostusta oikeusjutuilla

Valko-Venäjä: Itsesensuuri rajoittaa 

Brasilia: Toimituksen linja rajoittaa

Hongkong: Vapaustaistelija