Nimitys

Liski kysyy mitä jäi kysymättä

Toimittaja Jarno Liski, 31, on valittu Vuoden freelanceriksi.

Kannattaako freelancerin tehdä tutkivaa journalismia?

Kaikkien journalistien kannattaa tehdä tutkivaa journalismia eli tehdä työnsä huolella. Työn takana voi olla löytää jutuille maksaja.

 

Onko sinulla oma agenda?

Ei. Agendani on uutiskriteerit. En ole oikaisemassa vääryyttä maailmasta.

 

Pitäisikö mediatalojen omaa verosuunnittelua penkoa?

Journalismin uskottavuuden takia olisi tärkeää, että mediat olisivat kriittisempiä toisiaan kohtaan. Toisaalta mediayhtiöt ovat melko pieniä firmoja. On tavallaan typerää, että niiden tilinpäätöksiä raportoidaan kuin ne olisivat tärkeitäkin yhtiöitä. Jollain pohjalaisella konepajalla on saman verran henkilöstöä ja liikevaihtoa, eikä niiden tuloksia raportoida lehdissä.

 

Olet kirjoittanut Seuraan pääministerin vakuutuskuorisijoituksista. Onko Sipilä ollut sinuun yhteydessä?

Ei. On merkillistä, että Yle oikaisi MOT:n väitteet. Minun vastaavista väitteistäni ei ole oltu yhteydessä. Edes elokuusta lähtien jättämiini kommenttipyyntöihin ei ole vastattu.

 

Onko sinua painostettu tai uhkailtu työsi vuoksi?

Jutun kohteet saavat mielestäni tiukkaankin sävyyn vaatia, mitä vaativat. On eri asia, mihin se johtaa. Tavanomaista painostamista on turha yrittää poistaa. Sen sijaan on mietittävä, miten toimituksesta saa tukea. Uhkailu taas on rikosasia, eikä minua ole uhkailtu.
 

Onko painostus stressaavaa?

Se voi viedä paljon aikaa. Freelancerina on stressaavaa, kun tietää, ettei kaikesta siitä ajasta voi laskuttaa. Toisaalta kun kaikki vasta-argumentit käydään läpi, saa varmuutta siitä, että juttu pitää paikkaansa.

 

Mistä kuulet parhaat vinkit?

Jyväskyläläisenä freelancetoimittajana minulle on ollut vaikeaa luoda lähdeverkostoa. En ole ensimmäisenä listoilla, kun syväkurkut lähettävät kirjekuoriaan. Parhaat juttuvinkit ovat havaintoja kysymyksistä, joita on jätetty kysymättä ja puolittaisista vastauksista, joiden on annettu mennä läpi.

 

Kuinka monta juttua sinulla on työn alla?

Tavallaan minulla on teossa koko ajan kymmeniä juttuideoita. Minulle ne ovat enemmänkin kiinnostuksen kohteita. Seuraisin niitä, vaikka olisin jollain aivan muulla alalla. Myyn jutut sitten, kun joku asiakokonaisuus on kypsä kirjoitettavaksi.

 

Mikä on ensimmäinen asia, jonka parantaisit freelancereiden asemassa?

Mediatalojen soisi ymmärtävän, miten paljon parempaa laatua saisi pienillä lisäpanostuksilla. Toisaalta freelancerina aloittamiseen liittyen korjattavaa löytyy työttömyysturvalainsäädännöstä, sivutoimisen yrittäjän asemasta. Työtön ottaa ison riskin, jos kirjoittaa yhdenkin jutun.

Toimittaja Jarno Liski, 31, on valittu Vuoden freelanceriksi. Suomen freelance-journalistien mukaan valinnan perusteena olivat Liskin verosuunnittelua ja verolainsäädäntöä käsittelevät tutkivat jutut, etenkin Seurassa vuonna 2015 julkaistu verotrilogia. Jyväskyläläinen Liski oli ehdolla myös Lumilapio-palkinnon saajaksi.