Journalismi

Kiinni jäitte, elitistit

Emilia Kukkalan ja Pontus Purokurun Luokkavallan vahtikoirat -kirjan mukaan toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä.

Toimittajat auttavat eliittiä pysymään eliittinä. Se on Kansan Uutisten toimittajan Emilia Kukkalan ja lehdelle bloggaavan Pontus Purokurun uuden kirjan, Luokkavallan vahtikoirien, keskeinen väite.

Kirjaidea syntyi toimittajien pohtiessa omaa kaksoisrooliaan toimittajina ja aktivisteina – vallankäyttäjinä, jotka eivät tunne eliittiroolia omakseen.

”Peruspointti on, että toimittajat ovat yhteiskunnallisia toimijoita, joiden pitäisi miettiä, millaista yhteiskuntaa he puolustavat”, Purokuru sanoo.

Kukkala ja Purokuru kartoittivat toimittajien kokemuksia vallankäytöstä viime syksynä kyselyllä, mutta vahvemmin kirja nojaa kirjoittajien omaan mediakritiikkiin. He kyseenalaistavat, voiko journalismia ylipäätään ”korjata” sen keskeisten ongelmien ratkaisemiseksi. Kritiikistä saavat tuta myös yksittäiset toimittajat, esimerkiksi Yle Uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen, Helsingin Sanomien Saska Saarikoski ja MTV Uutisten Timo Haapala.

Se, loukkaantuuko joku, ei kirjoittajia kiinnosta.

”Kirjaa ei ole tarkoitettu toimittajaeliitin sisäiseksi nokittelukirjaksi. Pikemminkin se on suunnattu kaikille muille”, Kukkala sanoo.

Emilia Kukkala & Pontus Purokuru: Luokkavallan vahtikoirat, Into 2016.