Sananvapaus

Aseistettu vartija turvana

Mogadishussa työskentelevä Somalian yleisradion toimittaja Nasra Bashiir Ali työskentelee jatkuvan uhan alla.

”Työskentelen Somalian yleisradion Somali National TV:n toimittajana ja kamppailen sanavapauskysymysten kanssa joka päivä. SNTV on hallituksen oma televisiokanava, ja terroristijärjestö Al-Shabaab taistelee hallitusta vastaan.

Kaikki SNTV:n työntekijät ovat uhattuina. Vain muutama kuukausi sitten Al-Shabaab tappoi hyvän ystäväni ja kollegani Hinda Haji Mahamedin. Sen jälkeen minulle soitettiin muutaman kerran ja sanottiin, että minutkin tapetaan, jos en lopeta työtäni.

Kun menen tekemään juttuja, menen aseistetun vartijan kanssa. Neljän viime vuoden aikana Somaliassa on tapettu yli 20 toimittajaa. Pelkään, että minutkin voidaan tappaa, mutta maani takia en ikinä lopeta toimittajan työtä. Silloin antaisin terroristien voittaa.

Vaikka tiedän sananvapauden olevan tärkeää ja koko työni perustuvan siihen, sananvapaus on ehkä viimeinen asia, joka on mielessä jokapäiväisessä työssä. Kaikkein tärkeintä on pysyä hengissä ja auttaa jollain tavalla saavuttamaan rauha tähän maahan.

Tällä hetkellä olen pääministerin kanssa Garowen kaupungissa, Puntmaassa. Tietoja saan ainoastaan siitä, mitä kokouk­sia milloinkin on pidetty. Teen hallituksesta pelkästään positiivisia juttuja, eikä se välttämättä ole sananvaputta. Voisin joutua jopa vankilaan, jos tekisin jutun hallituksen aiheuttamista ongelmista. Toivon, että tilanne paranee.”

Lue myös:

Suomi: Vapaan sanani rajat

Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia

Viro: Yleinen mielipide rajoittaa

Turkki: Olemme äärimmäisen huolellisia 

Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot 

Puola: Itsesensuuri pahin uhka 

Venäjä: Valtakoneisto vaatii uskollisuutta

Italia: Painostusta oikeusjutuilla

Valko-Venäjä: Itsesensuuri rajoittaa 

Brasilia: Toimituksen linja rajoittaa

Hongkong: Vapaustaistelija