Nimitys

Luontosuhdetta vahvistamaan

Heikki Vasamies, 53, on aloittanut Suomen Luonnon päätoimittajana.

Miltä tuntuu ryhtyä tehtävään, jota edeltäjä on hoitanut lähes 30 vuotta?

Oikein mukavalta, koska lehti on erinomaisessa kunnossa ja sillä on hyvin tyytyväiset lukijat. Toki on haaste pysyä aallonharjalla, mutta hyvä tiimi ja konsepti auttavat pitämään laadun tasaisena.

 

Aiotko uudistaa lehteä?

Nykyään pitää uudistua entistä nopeammassa tahdissa. Suunnittelemme jo seuraavaa ulkonäköversiota sekä printissä että netissä.

 

Mitä ajattelet printin ja verkon suhteesta?

Suomen Luonnon painopiste on aina ollut printissä, mutta kyllä se keikkuu myös netin puolelle. Lukijakunnan vääjäämätön sukupolvenvaihdos johtaa siihen, että nettiä pitää koko ajan vahvistaa.

 

Olet viime vuodet työskennellyt markkinoinnin parissa. Miksi palaat journalismiin?

Olen tehnyt toimittajan töitä pitkään, freelancerina myös sinä aikana, kun tein päätyökseni markkinointia. Työ luonnon hyväksi on tärkeää, ja Suomen Luonnossa kokemukseni tulee hyödyksi siinä. Lehdelle markkinointikokemus on hyödyksi, koska tehty sisältö pitää myös markkinoida, ja välineitä ja kanavia siihen on koko ajan enemmän.

 

Mitä haluat päätoimittajana saavuttaa lehden suhteen?

Luontoon ja ympäristöön kohdistuvat uhat on pidettävä keskustelussa, mutta uskoa ei pidä lannistaa vaan kertoa myös onnistumisista. Uudella Muutos-verkkolehdellä houkuttelemme tutkijoita mukaan julkiseen keskusteluun.

 

Mitä haluat saavuttaa luontoasioissa liittyen esimerkiksi poliittisiin ratkaisuihin?

Suomen Luonnonsuojeluliitossa muut tahot keskittyvät enemmän poliittiseen puoleen. Me kyllä osallistumme ja raportoimme ajankohtaiset poliittisen keskustelun aiheet ja vaikutamme sitä kautta. Ensisijaisesti Suomen Luonto on kuitenkin lukijoille suunnattu aikakauslehti, joka vahvistaa heidän luontosuhdettaan. Sen rakentaminen tulevillekin sukupolville on tärkeää.

 

Luonnossa tapahtuu ei-toivottuja muutoksia. Mistä lehteen löytyy iloa?

Vaikka suojelutyön tuloksista. Esimerkiksi Itämeren suojelussa on huomattu, että isokin laiva kääntyy pikku hiljaa, kun riittävän isot joukot ajavat asiaa.

 

Tyypillinen Suomen Luonnon lukija on hyvätuloinen yli 35-vuotias. Miten ne muut tavoitetaan?

Nuoria tavoittelemme somekanavilla ja muokkaamalla juttutyyppejä netissä. Tarkoitus on lisätä blogituotantoa sekä lifestyle- ja ter-veysasiaa.

 

Harrastat ja teet työksesi luontoasioita. Mikä muu kiinnostaa?

Intohimojani on myös sulkapallo. Perheen kanssa vietän paljon aikaa, mutta nekin tekemiset liittyvät usein luontoon. Esimerkiksi matkakohteiksi tulee valittua luontokohteita.

Heikki Vasamies, 53, on aloittanut Suomen Luonnon päätoimittajana. Hän seuraa tehtävässä sitä vuodesta 1989 hoitanutta Jorma Laurilaa. Toimittajan urallaan Vasamies on tehnyt Ylelle ja yksityisille tuotantoyhtiöille tv- ja radio-ohjelmia, kuten Luontoiltaa, Ekoistia, Ympäristöuutisia ja dokumentteja. Viime vuodet hän on tehnyt päätyökseen markkinointia Design House Scandinavia DHS-konsernissa.