Journalismi

Keskusteluyhteyttä etsimässä

Tampereen yliopisto kutsuu toimittajia sovittelevan journalismin työpajoihin.

”Journalismissa haetaan usein vastakkainasettelua. Yhtä lailla keskusteluyhteyden hakeminen voisi kuulua journalismiin”, sanoo Helsingin Sanomien toimittaja Satu Vasantola.

Vasantola on mukana Tampereen yliopiston tutkimuskeskus Cometin sovittelujournalismihankkeessa. Hanke järjestää tänä vuonna Helsingissä ja Oulussa useita työpajoja, joissa toimittajat, moderaattorit ja tutkijat kehittävät tapoja sovittelevaan journalismiin.

Vasantola on taustaltaan terveystoimittaja, mutta viime syksystä lähtien hän on kirjoittanut paljon maahanmuutosta. Vasantolasta sovittelevuus ei tarkoita sitä, että kaikki mielipiteet pitäisi hyväksyä.

”Rasismia ei voi hyväksyä, eikä ihmisoikeuksista voi lähteä neuvottelemaan. Silti toimittaja voi yrittää ymmärtää, mistä rasistiset mielipiteet kumpuavat.”

Vasantola kirjoitti helmikuussa jutun tapaamisestaan hänelle vihapostia lähettäneen miehen kanssa. Kohtaaminen ei juuri lähentänyt heidän mielipiteitään, mutta osoitti silti, että asiallinen keskustelu on mahdollista.

Sovittelujournalismi-työpaja Ilmoittautuminen 31. 3. mennessä mikko.hautakangas@uta.fi.