Journalismi

Vuoden parhaat kuvat!

Kuvajournalismi on hengissä mutta kaipaa uudistuvaa kerrontaa, sanoo Kuvajournalismi 2015 -kilpailun tuomaristo. Vuoden kuvajournalistiksi valittiin Markus Jokela.

Perinteinen vahva ja visuaalisesti oivaltava kuvajournalismi on hyvin hengissä. Sitä eivät pidä yllä yksin mediatalot vaan kuvaajien omat projektit.

Näin sanoo Kuvajournalismi 2015 -kilpailun tuomaristo, jonka mukaan tämä vuoden kisassa kovatasoisimmat sarjat olivat kuvaessee ja reportaasi. Tuomaristo on ilahtunut siitä, että palkittujen kuvaajien ikäjakauma oli laaja ja monessa sarjassa nuoret ja tuntemattomat kuvaajat rynnivät palkinnoille.

Vuoden kuvajournalistiksi tuomaristo valitsi Helsingin Sanomien kokeneen ja palkitun Markus Jokelan.

Tuomaristo jäi kaipaamaan haastavaa ja uudistuvaa kerrontaa.

”Enää ei riitä, että kuvaaja on lähellä; hyvä kuva haastaa itse kerronnan keinoja ja kuvan lukemista”.

Tuomaristossa toimivat AD Jessica Leino (s. 1975), kuvittaja ja sarjakuvantekijä Ville Tietäväinen (s. 1970), valokuvaaja ja valokuvataiteilija Maija Tammi (s. 1985), Raw View -lehden päätoimittaja ja kustantaja Hannamari Shakya (s. 1969) sekä Lapin yliopiston visuaalisen viestinnän dosentti ja professori Hannu Vanhanen (s. 1956).

Vuodesta 1962 lähtien järjestettyä kilpailua ei viime vuonna voitu toteuttaa resurssipulan takia. Nyt kilpailu palasi uudella nimellä ja uusien rahoittajien tuella. Kilpailuun osallistui 103 kuvaajaa.

”Järjestäjänä olen iloinen, ettei vuoden tauko kilpailussa vaikuttanut mitenkään osallistujien määrään; osallistujia oli suunnilleen sama määrä kuin aiempinakin vuosina”, sanoo Suomen kuvajournalistit ry:n puheenjohtaja Riitta Supperi.

Kilpailu on kutsukilpailu kuvajournalistien jäsenille, mutta haastaja-sarja on avoin kaikille.

Lue myös:

Yleisön suosikki
Touko Hujanen, freelancekuvaaja

Yleisö äänesti suosikikseen freelancevalokuvaaja Touko Hujasen. Tuomaristo asetti sarjaan ehdolle mielestään viisi parasta Vuoden kuvajournalisti -sarjan osallistujaa.

Vuoden multimedia
Ville-Petteri Määttä, freelancekuvaaja: Shopkeeper

Tuomariston perustelut: Voittajatyö yllättää raadin mainiolla tarinallaan, jossa lakoninen päähenkilö hurmaa katsojan. Verkkainen kuvaustyyli ja pehmeä luonnonvalo on tasapainossa lakonisen kertomuksen kanssa. Ohjaaja on luonut lyhytdokumentin makaaberista aiheesta, mutta käsitellyt sitä täysin tuoreesta näkökulmasta, intohimottomasti ja kikkailematta.

Vuoden haastaja
Akseli Valmunen, freelance- kuvaaja: Sähköyliherkät

Tuomariston perustelut: Aiheenmukaisen karu ja vinksahtanut tunnelma. Tuomaristo nosti Valmusen kuvaesseen haastajaksi, sillä yksittäisissä kuvissa ei ollut varteenotettavaa haastajaa muille kilpailukuville. Valmusen kuvaesseen visuaalinen kieli oli koko kilpailun tuorein.