Työelämä

Tamatarin pyörteissä

Bollywood-tanssi sopii kaikille riippumatta iästä ja liikunnallisesta taitotasosta, sanoo uutisgraafikko Soile Toivonen. Hänelle harrastus on avannut uuden maailman.

Iloisuus, vauhdikas musiikki ja eksoottinen liikekieli. Ne saivat Hämeen Sanomien uutisgraafikko Soile Toivosen hurahtamaan Bollywood-tanssiin kuusi vuotta sitten.

Toivonen etsi tuolloin liikunnallista harrastusta, joka vaatisi täyden keskittymisen ja siten nollaisi pään työ- ja kotiasioista. Paikallisesta kansanopistosta hän löysi Bollywood-tanssikurssin, jonka luvattiin sopivan aloittelijoille.

Lupaus piti paikkansa.

”Bollywood ei välttämättä vaadi kovaa kuntoa, eikä tanssin tarvitse olla tarkkaa ja kurinalaista. Jos minunlaiseni köntys pystymetsästä pystyy tähän, niin sitten pystyvät kaikki muutkin, joilla vähänkin jalka nousee”, Toivonen sanoo.

Kunnon ja taitojen kohentuessa vaikeusastetta voi lisätä.

”Nyt pyrin jo siihen, että askelkuviot menisivät joskus oikeinkin. Tärkeintä Bollywoodissa on kuitenkin iloisuus ja mukaansatempaava meininki.”

Toivonen kuuluu kahdeksan naisen Tamatar-tanssiryhmään, joka harjoittelee kerran, pari viikossa. Ryhmä treenaisi mielellään useammin, mutta edullisia tiloja on hankala löytää. Välillä Tamatar harjoittelee jäsentensä työpaikoilla. Jalka on noussut Hämeen Sanomien kokoussalissakin. Toivonen on ryhmästä ainoa mediassa työskentelevä, valtaosa jäsenistä on hoitoalalla.

 

Tamatar myös esiintyy muutaman kerran vuodessa.

”Yleisötapahtumissa on joutunut kohtaamaan esiintymispelkonsa ja oppimaan itsensä nolaamista, mutta hauskalla tavalla.”

Kommelluksia on sattunut etenkin äänitekniikan kanssa. Viime kesänä Hämeenlinnan Elomessuilla järjestäjä ei onnistunut saamaan oikeaa kappaletta soimaan, vaan Tamatar seisoskeli lavalla muutaman minuutin, kunnes heidät ohjattiin pois seuraavan esiintyjän tieltä. ”Esitystä” seurasi parisataa henkeä.

Onnistuneitakin keikkoja on ollut paljon. Muutama vuosi sitten keskiaikamarkkinoilla yleisössä ollut intialaisseurue innostui tanssimaan Tamatarin mukana.

Bollywood-tanssi on saanut Toivosen kiinnostumaan intialaisista elokuvista ja musiikista.

”Harrastus on tarjonnut tilaisuuden kurkistaa intialaiseen kulttuuriin. Tilaan välillä intialaista Netflixin tapaista elokuvapalvelua ja seuraan joitakin Bollywood-tähtiä somessa.”

Elokuvista ja musiikkivideoista Toivonen saa ideoita Tamatarin koreografioihin. Bollywood- tanssissa keskeistä on asioiden kuvailu käsiliikkein ja elein. Se vaatii heittäytymistä.

”Tanssiin kuuluu tietty keimailu ja veikistely, ja se on ollut harrastuksessa ehkä vaikeinta. Esitäpä tyrmäävän kaunista naista, jonka pelkkä läsnäolo humalluttaa torillisen ihmisiä. Siinä on haastetta tavalliselle suomalaiselle perheenäidille.”

Soile Toivonen

47-vuotias hämeenlinnalainen uutisgraafikko.

Työskennellyt Hämeen Sanomissa 17 vuotta. Ollut töissä myös muun muassa mainostoimistossa sekä lopetetussa Tohmajärvi-Värtsilä-lehdessä taittajana ja ilmoitusvalmistajana.

Filosofian maisteri. Opiskellut suomen kieltä ja kirjallisuutta Joensuun yliopistossa.

Kuuluu Tamatar-ryhmään, joka on Toivosen tietojen mukaan Hämeenlinnan ainoa Bollywood-tanssiryhmä.