Media-ala

Parhaat palat kaikesta

Juha Honkonen suunnittelee Readomin myyvän laatujournalismia kympillä kuussa.

Startup-yrittäjäksi ryhtynyt toimittaja Juha Honkonen pahoittelee jargoniaan: Readom konseptoitiin syksyllä, ja kevään aikana se devataan eli koodataan. Palvelun idea on helpottaa asiakkaan elämää kokoamalla yhteen tätä kiinnostavia juttuja kuukausimaksulla, mobiilikäyttö edellä.

”Kuukausimaksuksi on kaavailtu noin kymppiä. Toivomme, että meillä on muutaman vuoden kuluttua noin 50 000 suomalaista asiakasta”, Honkonen sanoo.

Readomin painopiste on laadukkaassa, aikakauslehtityyppisessä sisällössä. Se voi tarkoittaa yhtä hyvin Suomen Kuvalehteä, Me Naisia kuin Seiskan kovimpia uutisia. Ilokseen Honkonen ei ole löytänyt maailmalta samanlaista toteutusta.

”Yleinen konsepti on digitaalinen lehtikioski, mutta numero tai juttu kerrallaan ostaminen tahtoo olla työlästä ja näköislehtiä vierastetaan. Personoituja juttulistauksia tuottavia palveluitakin on, mutta sisältö on populaareja uutisia. Readomiin haluamme tekniikan ja sisällön parhaat palat.”

Yrittäjyyden alkuvaihe on Honkosen mielestä sujunut ällistyttävän hyvin ja aikataulussa. Tosin henkilökohtainen toimeentulo on toistaiseksi ansaittava kirjoittamalla, koska olemassa oleva rahoitus kuluu palvelun toteuttamiseen.

Kun tekninen toteutus keväällä valmistuu, sitä testaa vapaaehtoisten ryhmä, joka ehti jo lausua painavan mielipiteensä eräästä logovaihtoehdosta: se näytti Playboy-pupulta. Neuvottelut kustantajien kanssa ovat alkamassa, ja niiden eteneminen ratkaisee lanseerausajan. Periaatteessa aloittaa voitaisiin myös ulkomailta, mutta toistaiseksi tarkoitus on laajeta sinne Suomesta.

Honkonen pitää Readomin valttina, että se ei ole minkään kustantajan palvelu eikä siten herätä epäilyksiä toisissa. Tarkoitus on myös antaa sisällöntuottajille reilu osuus tuotoista ja korostaa sisältöjen laatua huomioimalla lukemiseen käytetty aika tuottojen jaossa.

”Haluamme olla enemmän kuin sovellus tai startup muiden joukossa. Tarkoitus on myös pelastaa journalismia.”