Journalismi

Journalismin vastaisku

Pääkirjoitus.

Vihaa tihkuvat verkkosivustot kylvävät ympärilleen pelkkää ikävyyttä ja ahdistusta yllyttämällä ihmisiä toisiaan vastaan. Ne kampeavat yhteiskunnallista keskustelua sivuraiteille ja kääntävät huomion pois todellisista ongelmista. Ne yrittävät generoida kaaosta ja lietsoa pelon ilmapiiriä.

Nämä aitoja verkkolehtiä imitoivat sivustot kopioivat ja vääntävät omiin tarkoituksiinsa sopivaksi muiden tuottamaa sisältöä. Ne myös karsastavat suorasanaisesti meillä harjoitettavaa journalismia, ”valtamediaa”, kuten perinteinen media tavataan leimata. Valtamedia vääristelee, se ajaa eliitin etua ja nöyristelee lännelle. Valtamedia on suuri salaliitto, joka sumuttaa kansaa.

Tässä hengessä myös monet yksityishenkilöt harjoittavat estotonta mielipideterroria uhkailemalla toimittajia, joiden tekemästä työstä eivät pidä. He kuvittelevat, että ahdistelu kuuluu sananvapauteen – että sanalla saa vaikka henkeä uhata, raiskata ja vahingoittaa. Suvakki, homo, isänmaanpetturi… leimakirves heilahtaa helposti.

Näyttävästi melskaava ja dramaattisesti itseään ilmaiseva henkilö tai joukko voi saada aikaan myös todellisia tekoja. Ennen pitkää voi löytyä joku, joka panee toimeksi verkossa lietsotun väkivallan.

Jos tavoitteina ovat rajat kiinni, hintit hirteen ja eri mieltä olevien turvat tukkoon, sananvapaudesta ei ole kyse. Pyrkimyksenä on määritellä, mitä saa sanoa ja miten. Journalismin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Se on propagandaa, kovakouraista asianajoa, jossa ihmisten tiedontarpeelle ei anneta arvoa. Motiivit ovat jossain muualla kuin journalismin perustehtävässä.

Luotettava ja uskottava media on keskeinen osa demokratian perustaa. Ihmisillä on oikeus saada oikeita ja olennaisia tietoja yhteiskunnasta, jotta he voivat ymmärtää maailman menoa ja vaikuttaa siihen. Journalismin häirintä on myös demokratian häirintää.

Aina on aiheellista kysyä ja kyseenalaistaa, kuinka hyvin perinteinen journalistinen media on tehtäväänsä toteuttanut. Ja syytä on olla myös huolissaan, kun talous horjuu ja tekijöitä vähennetään. Se on kuitenkin varmaa, että alan parhaista perinteistä tinkimällä menestymiselle ei ole edellytyksiä. Journalistin ohjeisiin kirjattu eettinen koodi on tukeva pohja ammatille, edelleen.