Journalismi

Hetkeä myöhemmin

Kuvajournalismi 2015 -kilpailun Vuoden uutiskuva -sarjan voitti Hufvudstadsbladetin kuvaaja Niklas Tallqvist. Hänen Kellot-kuvassaan on Juha Sipilän uusi hallitus hetki virallisten ryhmäkuvien ottamisen jälkeen.

”Koska halusin jotain erilaista, jäin odottamaan, mitä tapahtuu, kun hallitus luulee, että kuvaaminen on loppunut. Sitten avustaja muistutti heitä aikataulusta ja moni katsoi kelloaan. Otin kuvan.”

Hufvudstadbladetin kuvaaja Niklas Tallqvist, 47, oli 29. toukokuuta keikalla tiedotustilaisuudessa, jossa Juha Sipilä kertoi uudesta hallituksestaan. Hän kuvasi ensin puheosuutta ja meni sitten mukaan, kun väki siirtyi pienempään naapurihuoneeseen ryhmäkuvaa varten.

Tungoksessa Tallqvist jäi takariviin mutta taisteli tietään eteenpäin saadakseen ajoissa kuvan, jossa ei näkyisi muita kuvaajia. Kiire tuntui tutulta: still-kuvaamiselle jää infoissa monesti melko vähän aikaa.

Kun kuva oli otettu, tilanne oli tiessään ja Tallqvistilla oli kiire takaisin toimitukseen. Siksi hän katsoi kuvan vasta matkalla ja totesi, että tästä voi saada jotain järkevää. Kuva julkaistiin Hbl:n etusivulla.

Tallqvistin mielestä keikka oli aika normaali – vaikka tavallaan hän ei salli itselleen normaaleja keikkoja.

”Pyrin aina saamaan aikaan jotain muuta kuin tasapaksua. Motivoin itseäni ajattelemalla, että kuvan voisi lähettää vaikka kilpailuun. Lukijoille yritän saada kuvan, joka kertoo tilanteesta olennaisen, jää mieleen ja pysäyttää.”

Palkittuun kuvaan tallentui hänen mielestään se, että hallituksen muodostaminen ei oikeasti ollut niin helppoa kuin mitä Sipilä antoi infossa ymmärtää. Kellojen katsominen symboloi kiirettä töihin, jotka olivat saaneet hallitusneuvottelujen kestäessä odottaa.

Hbl:ssa kuvaajilla on Tallqvistin mielestä melko vapaat kädet toteuttaa ideoitaan ja tyyliään. Kuvattavat aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Tallqvistin suosikkeja ovat urheilu ja politiikka, joissa on hänestä jotain samaa.

”Henkilöt on nähty monta kertaa, ja kaikki tietävät, miltä jalkapallo tai hallituksen tiedotustilaisuus näyttää. Haaste on tavoittaa kuvaan jotain, mikä kertoo juuri sen hetken pelistä, tilanteesta, infosta.”

Lue myös:

Vuoden uutiskuva
Niklas Tallqvist, Hufvudstadsbladet: Kellot

Tuomariston perustelut: Kuvaava hetki toistensa seurassa vaivaantuneista, vasta nimitetyistä ministereistä aikana, jolloin kaikki päähallituspuolueet korostivat satumaista yhteisymmärrystään. Voittajakuvaksi valikoitui hyvin tehty perinteinen ja silti yllättävä lehtikuva, joka rakentuu useiden, pienten visuaalisten elementtien varaan.