Journalismi

Loppuun asti ajankohtainen

Yli 30 vuotta Ajankohtaista kakkosta toimittanut Jyrki Richt on huolissaan tv-reportaasien tulevaisuudesta.

48 minuuttia. Siihen piti saada tiivistettyä 46 vuotta pyörineen Ajankohtaisen kakkosen tarina. Ohjelman päättäneessä historiikkilähetyksessä oli aikaa karkeasti minuutti per vuosi, jos niin haluaa laskea.

”Mahdoton tehtävä”, toimittaja Jyrki Richt kuvaili, kun koosti historiikkia joulukuussa.

Kuitenkin juuri se oli hänen viimeinen tehtävänsä ohjelmassa, jossa hän ehti työskennellä yli 30 vuotta toimittajana, toimitussihteerinä, tuottajana ja päällikkönä. Historiikkilähetys näytettiin 22. joulukuuta.

Yle kertoi Ajankohtaisen kakkosen lopettamisesta viime vuoden alussa. Tieto tuli yllätyksenä ohjelman tekijöille.

Ylen ohjelmatyöntekijät kirjoittivat tuolloin kannanottoonsa muun muassa näin: ”Ajankohtaisjournalismi on vaarassa muuttua keskusteluiden virraksi, jolloin studioiden ulkopuolinen todellisuus jää huomiotta. On syytä todeta, että yhtiön johdon päätös merkitsee kuoliniskua suomalaiselle ajankohtaisreportaasille.”

”Silloin pettymys oli aika iso. En ollut osannut odottaa ohjelman lopettamista, vaikka olimme varautuneet radikaaleihinkin muutoksiin”, Richt kertoo.

 

Vuoden mittaan suurin pettymys laantui ja muuttui enemmän haikeudeksi, mutta huoli tv-reportaasin tulevaisuudesta ei kadonnut. Toimitettujen reportaasien ruutuaika väheni, kun Ajankohtainen kakkonen loppui. Jo aiemmin loppui Silminnäkijä-reportaasisarja. Ylen kanavilta tulee edelleen runsaasti ajankohtaisohjelmaa, mutta painopiste on studiokeskusteluissa ja -haastatteluissa.

”Se kaventaa tapaa, jolla kerrotaan Suomesta, kansalaisten elämästä, arjesta, tunnoista ja juhlista.”

Kurkistetaan kuitenkin vielä menneeseen. Ajankohtainen kakkonen on seurannut vuosikymmenten ajan Suomen ja myös maailman muutosta. Miltä tuntui koota historiikkia?

”On ollut hienoa nähdä, kuinka rikas Ajankohtaisen kakkosen tarjonta on ollut. Kunkin ajan hengen aistii aika hyvin kaikista sisällöistä ja muodoista ja ratkaisuista.”