Lukuvinkit jouluksi

Tieto-Finlandia-palkintoraadin jäsen, toimittaja Maria Pettersson valitsi Journalistin pyynnöstä joulun lukuvinkit. Kaikki kirjat ovat vuonna 2015 julkaistuja kotimaisia tietokirjoja.

Jos aiot kirjoittaa islamista, lue tämä

Kirja pitäisi säätää pakolliseksi kaikille islamista kirjoittaville toimittajille. Esittelee islamin kirjoa Suomen tataareista Turkin AKP-puolueeseen, salafisteista talibaneihin ja Kiinan muslimivähemmistöistä yhdysvaltalaisiin räppäreihin.

Joonas Maristo ja Andrei Sergejeff (toim.): Aikamme monta islamia. Gaudeamus 2015.

Mitä kuuluu Krimille?

Kalle Kniivilä selvittää, miten ja miksi Krim vallattiin ja mitä sen asukkaat valtauksesta ajattelevat. Loistokasta toimittajantyötä, hienoja haastatteluja ja helposti lähestyttävää tietoa.

Kalle Kniivilä: Krim on meidän – imperiumin paluu. Into 2015.

 

Velkakriisin kriittinen peruskurssi

Kirja selittää, miten finanssikriisi syntyi ja miten sitä on yritetty hoitaa. Kirjoittajat matkustavat ympäri maailmaa kysymässä talouden asiantuntijoilta, miten velkakriisejä kannattaisi ratkaista. Käy ilmi, että Suomessa toimitaan eri tavalla kuin kokemusten ja historian valossa kannattaisi.

Matti Ylönen ja Mikko Remes: Velkatohtorit – kuinka Eurooppa unohti historian ja oppi rakastamaan talouskuria. Into 2015.

Joka viides lapsi on yksinäinen

Raskasta, surullista ja kovin tärkeää asiaa. Lasten yksinäisyyden määrä Suomessa ja erityisesti sen seuraukset ovat hurjat. Hyvä esimerkki, miten tutkimustietoa ja haastatteluja yhdistämällä saadaan tieteellisesti tarkka ja samalla koskettava kokonaisuus.

Niina Junttila: Kavereita nolla. Lasten ja nuorten yksinäisyys. Tammi 2015.

Ymmärrä Turkkia, nauti samalla

Toimittaja Reeta Paakkisen kirja on omakohtainen kertomus elämästä turkkilaisessa yhteiskunnassa. Teksti imee mukaansa, lukeminen on valtavan nautinnollista. Samalla oppii ikään kuin vahingossa ymmärtämään maata, joka pysyy kansainvälisen politiikan polttopisteessä vielä pitkään.

Reeta Paakkinen: Kuun ja tähden mailla – elämää Turkissa ja Kyproksella. Atena 2015.

Lue lisää aiheista: