Sananvapaus

Kriittinen blogi oli viedä vankilaan

Itsenäisten bloggaajien ja toimittajien häirintä yleistyy Venäjällä.

Kuolan niemimaan vaikutusvaltaisinta blogia pitävä Aleksandr Serebrjannikov saa taas matkustaa vapaasti. Matkustuskielto liittyi Bloger51:nä tunnettua Serebrjannikovia vastaan nostettuun oikeusjuttuun, jonka käsittely kesti lähes kaksi vuotta.

Serebrjannikovia syytettiin blogikirjoitustensa vuoksi ääritoiminnasta. Jos hänet olisi todettu syylliseksi, hän olisi joutunut valtakunnalliseen ekstremistien ja terroristien rekisteriin ikävin seurauksin.

Kuolan niemimaan Apatiitista kotoisin olevan Serebrjannikovin kestoaiheita ovat viranomaisten virka-aseman väärinkäytökset, byrokratian mielivalta, julkiset menot ja paikallispolitiikan kiemurat. Serebrjannikov on kritisoinut rankasti aluehallintoa ja etenkin kuvernööri Marina Kovtunia. Korruptiopaljastukset ja kuvernöörin arvostelu olivat viedä bloggaajalta vapauden ja maineen.

Syytteitä pidettiin yleisesti paikallisviranomaisten tehtailemina. Serebrjannikov yritettiin neuvostotyyliin lähettää mielentilatutkimuksiin monivaiheisen oikeusprosessin aikana.

Serebrjannikov selvisi ilman rangaistusta, mitä voidaan pitää yllätyksenä. Hän olisi voinut saada jopa kaksi vuotta vankeutta.

”Uskon, että kansainvälisen lehdistön asiaan kiinnittämä huomio auttoi.”

 

Serebrjannikovin tapaus heijastaa vapaiden bloggaajien tilannetta ja toimittajien työskentelyolosuhteita Venäjällä laajemminkin. Häilyvien ekstremismisyytösten käyttö on yleistynyt. Ääritoiminnan määrittely on rikoslakia laajempi. Laista on tullut keino vaientaa soraääniä.

Serebrjannikov saa tuloja blogisivullaan olevista mainoksista. Mainostulot tippuivat oikeusprosessin aikana maineen kärsiessä.

Serebrjannikovin nimeä yritetään edelleen tahrata. Hän taistelee jatkuvaa massiivista häiriökirjoittelua eli trollausta vastaan. Asialla ei ole esimerkiksi Suomessakin kohuttu Pietarin trollitehdas, vaan bloggaajan käräyttämien viranomaisten pr-ihmiset. Paikallis- ja aluehallinnon virkamiehet ja lehdistöpalvelut pyrkivät viemään blogikommenteissa käytävän keskustelun sivuraiteille. Tavoitteena on tyrehdyttää blogipostausten alkuperäisten aiheiden puiminen ja saadaihmiset epäilemään Serebrjannikovin kirjoitusten todenperäisyyttä.

”Minua on syytetty muun muassa pedofiiliksi ja väitetty, etten maksa veroja. Ja minulle kuulemma maksetaan kuvernöörin haukkumisesta.”

Eri sektorien pr-koneisto on Serebrjannikovin mukaan kasvanut Venäjällä viime vuosina.

Aluehallinto on ryhtynyt bloggaajan mukaan muihinkin vastatoimenpiteisiin. Aluehallituksesta on soiteltu blogisaitilla mainostaville vaatien mainosten poistamista. Jotkut yhteistyökumppanit ovat katsoneet parhaaksi vetäytyä.

Serebrjannikov saa runsaasti nimettömiä vihjeitä suoraan lukijoilta. Hänen lähdeverkostoonsa kuuluu myös muun muassa virkamiehiä, muita hallinnon edustajia ja alueduuman jäseniä.

”Kanssani tekemisissä olemisesta voi tosin saada jopa potkut.”

 

Serebrjannikov on tunnettu henkilö vajaan 800  000 asukkaan Murmanskin alueella. Moni on lukenut hänen blogiaan. Kirjoituksia luetaan myös Pietarissa, Moskovassa ja Pohjoismaissa.

Murmanskilaiseen ottavat yhteyttä myös viranomaisten mielivallan kohteeksi joutuneet paikalliset yritykset. Esimerkiksi viranomaisten laittomiin päätöksiin ja väärennettyihin asiakirjoihin perustuvat yrityskaappaukset ovat maassa melko tavallisia. Kaltoin kohdellut firmat maksavat Serebrjannikoville tapausten selvittämisestä ja väärinkäytösten julkaisemisesta blogissa.

”Teen yritysten kanssa sopimuksia heidän liiketoimintansa kohtaamien ongelmien julkiseksi tekemisestä.”

Lukija ei aina voi olla täysin varma blogitekstin tilaajasta. Onkin aiheellista kysyä, miten yritysrahan vastaanottaminen vaikuttaa asioiden käsittelytapaan.

Serebrjannikov puhuu lonkeronsa joka puolelle ulottavasta propagandamekanismista. Etenkin parin viime vuoden aikana venäläismedia on julkaissut paljon tekaistuja uutisia. Jutut muistuttavat oikeita uutisia, mutta ne eivät ole tosia.

”Vaihtoehtoisia näkökantoja on vaikea löytää muualta kuin blogini kaltaisista paikoista.”

 

Serebrjannikov on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että venäläisissä uutisissa käsitellään ainoastaan harvoin tulevaisuutta. Sitä, millainen Venäjä on vuoden tai muutaman vuoden päästä, ei juuri pohdita. On vain vastakkainasettelu lännen kanssa, taistelu, sota ja pakotteet.

Serebrjannikov mukaan maassa on käynnissä yhteiskunnan militarisointi. Siihen kuuluvat aseilla kehuskelu, asetekniikan näytökset ja muu propaganda, mikä ei edistä yhteiskunnan kehitystä.

Serebrjannikov pitää työtään vaarallisena. Esimerkiksi hänen pahoinpitelystä hyötyisi moni. Syyllistä ei luultavasti löydettäisi, jos niin tapahtuisi.

”Jos olisin alunperin tiennyt, millaisia vaikeuksia kohtaan, en välttämättä olisi ryhtynyt tähän.”

Serebrjannikovin blogi