Työelämä

Toimittajasta teräsmieheksi

Autotoimittaja Manu Tuppurainen jäi koukkuun triathloniin ja loikkasi kuntosaliyrittäjäksi.

Tammikuussa 2014 Ilta-Sanomien autotoimittaja Manu Tuppurainen nousi kotonaan sängystä puolenyön aikaan, kun se iski ilman ennakkovaroituksia.

”Päätä särki niin, että luulin sen räjähtävän. Se oli erilainen päänsärky kuin ennen, mutta otin Buranaa ja menin nukkumaan.”

Seuraavana päivänä hän teki 12-tuntisen työpäivän. Jokainen liike vihloi päätä, mutta lääkäriinhän suomalainen mies ei hevillä mene. Kun särky ei hellittänyt, Tuppurainen hakeutui lopulta vastaanotolle. Tutkimuksissa selvisi, että kyse ei ollut migreenistä vaan aivoverenvuodosta.

Tuppuraisella oli tuuria, sillä vuoto tyrehtyi itsestään ilman leikkausta ja hän toipui nopeasti.

”Olin jo ennen sitä päättänyt mennä personal trainer -koulutukseen, mutta se pysähdys oli käännekohta uravalintojeni ja myös triathlon-harrastuksen kannalta. Kerranhan täällä vain eletään. Omasta elämästä pitää tehdä sellainen kuin itse haluaa.”

Personal trainer -kurssi kesti kymmenen kuukautta. Tuppurainen sai alan kansainvälisen standardin mukaisen pätevyyden. Monipuolisesta liikunnasta kiinnostunut mies aloitti myös triathlonin treenaamiseen reilu vuosi sitten ja jäi nopeasti koukkuun.

Teräsmieslajiksi kutsuttu triathlon sisältää uintia, pyöräilyä ja juoksua. Kaikkia osa-alueita on treenattava erikseen ja yhdessä, jotta hermosto oppii mukaan liikkeen muutokseen.

Harjoitukset kestävät kaksi ja puoli tuntia kerrallaan viisi kuusi kertaa viikossa.

”Minulle juoksu on näistä pahin, varsinkin kun se tulee kisoissa viimeisenä lajina. Minulla ei ole aiempaa juoksijataustaa”, Tuppurainen sanoo.

Kun Sanoma käynnisti yt-neuvottelut tänä syksynä, Tuppurainen päätti toteuttaa mielessään jo kuukausia kyteneen haaveen kuntosaliyrittäjyydestä. Hän irtisanoutui Ilta-Sanomista vapaaehtoisesti ja perusti oman firman – Manun Maito&Happo Oy:n.

”Haluan tehdä asiat omalla tavallani enkä olla kenestäkään riippuvainen. Ehkä irtisanoutumisen taustalla oli kyllästymistäkin, mutta minulla ei ole IS:sta pahaa sanottavaa työnantajana. Olen iloinen, jos ratkaisuni säästi jonkun toisen työpaikan.”

Tuppurainen alkaa pyörittää franchising-yrittäjänä Helsingin Vuosaareen vuodenvaihteessa avautuvaa 1 000 neliön kuntokeskusta. Aloittelevan yrittäjän taloudellinen riski on suuri, mutta mies vaikuttaa määrätietoiselta ja luottavaiselta, ettei homma mene maitohapoille heti alkuunsa.

Toimittajan työtä hän jatkaa freelancerina erillisellä toiminimellä. Liikunta- ja autoaiheet ovat yhä hänen erikoisalaansa journalistina.

Ensi kesälle Tuppuraisella on jo kova tavoite: triathlonin täysmatka. Se pitää sisällään 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42,2 kilometriä juoksua. 226 yksinäistä kilometriä.

Lisää sanoman yt:stä jutussa Yt-kierre turruttaa sanomalaisia.

Manu Tuppurainen

42-vuotias helsinkiläinen freelancetoimittaja ja kuntosaliyrittäjä.

Personal trainer. Suorittanut viestinnän perustutkinnon (amk). Työskennellyt Ilta-Sanomissa, Tarinatalo Oy:ssä, Iltalehdessä, Länsi-Savossa ja Itä-Savossa. Erikoistunut autoihin ja liikunta-aiheisiin. Irtisanoutui vapaaehtoisesti Sanoman yt-neuvotteluissa.

Harrastaa triathlonia haastaakseen itseään eli kilpailee kuntosarjoissa.