Työelämä

Kutsumustyössä

Riikka Suominen, 38, aloittaa Vihreän Langan päätoimittajana joulukuun alussa.

Millaisena muutoksena pidät siirtymistä Huilista takaisin palkkatyöhon?

Olen tehnyt Huilia viisi ja puoli vuotta, ja antanut sille osaamiseni, jaksamiseni, lopulta myös säästöni. Olin jo muutenkin miettinyt, että on keksittävä ratkaisu, ettei Huilista tule sellaista kiviriippaa, että olisin koko ajan maitohapoilla ja itkettäisi, mutta olisi pakko jatkaa.

Olin Vihreässä Langassa kuusi vuotta sitten puolen vuoden ajan sijaisena. Sitä on mahtava päästä tekemään. Lehdessä on pieni, skarppi toimitus, jonka kanssa saa tehdä omannäköistään juttua. Ei ole hirveän monta mediaa, jotka kirjoittavat tärkeistä ympäristöaiheista. Suhtaudun lehteen intohimoisesti pitkäaikaisena lukijanakin.

 

Mitä haluat muuttaa Vihreässä Langassa?

Meneillään on lehtiuudistus, jossa muuttuu moni asia. Lehdestä tulee näillä näkymin kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvä aikkari, ja netti sitten reagoi siinä välissä, toivottavasti keskustelua herättäen. Parhaimmillaan verkko tavoittaa niitäkin, jotka eivät ajattele vihreästi. Tavoitteeni on lähteä tekemään Suomen parasta poliittista aikakauslehteä, eli kirjoittaa niin hyvää poliittista analyysiä, että se kiinnostaa, vaikka lukija ei olisikaan vihreä.

 

Mitä ei saa muuttaa?

Asiantuntevuutta ja uskoa omiin toimittajiin asiantuntijoina. Olen itse lukenut lehteä hartaudella siksi, että se seuraa aihepiirejä, joista ei muualla kirjoiteta.

Vihreä Lanka on ollut tuulinenkin työpaikka. Mitä ajatuksia se herättää?

Tiedän aika hyvin, minne hain, myös mahdolliset sudenkuopat. Olin työpaikkahaastattelussa selväsanainen. Pistän lukijan etusijalle. Jos erimielisyyksiä on, haluan kuunnella kaikkia ja yrittää selvitä diplomatialla. Mutta en mitenkään usko, että tässä tehdään viisi vuotta lehteä niin, että kaikki taputtavat yksimielisenä käsiään, että onpa fantastista ja ihanaa, miten kaikki menee hirveän hyvin. Ihme olisi, jos ei myös konflikteja tulisi. Lehti on tärkeä puolueväelle, ja siitä on paljon vahvoja mielipiteitä.

 

Mitä aihealueita tulet painottamaan?

Aikamme kohtalonkysymys on ilmastonmuutos. Se ei suoraan sanottuna ole mikään klikki-imuri. Se on journalisteille todella vaikea raportoitava. Mutta sitä on pakko miettiä. Jokaisen ammattikunnan on pakko pistää parhaat kykynsä miettimään, mitä teemme sille. Toimittajien pitää miettiä, miten ilmastonmuutoksesta kerrotaan niin, että ihmisten kriisitietoisuus nousee. Muuten meillä ei ole mitään.

 

Uskot siis, että journalismilla pystyy muuttamaan maailmaa?

Pystyy. Maailmankuvamme muodostuu muun muassa viestimällä, puhumalla ja kirjoittamalla ihmisille. Omaa maailmankuvaani media on rakentanut suuresti. Päättelen, että monien muidenkin on.

Riikka Suominen, 38, aloittaa Vihreän Langan päätoimittajana joulukuun alussa. Suominen on viimeksi työskennellyt neljän ja puolen vuoden ajan ekologisen elämäntapalehti Huilin päätoimittajana. Huilin mahdollinen jatko uusissa käsissä selviää lähiaikoina. Ennen Huilia Suominen työskenteli muun muassa Nelosen uutistoimituksessa, Ruotsin yleisradiossa sekä tiedottajana Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä.