Työelämä

Iltalehden ”Selänne”

Uutistoimittaja Marko-Oskari Lehtosen salibandyura päättyy tähän kauteen. Tai sitten ei.

Kuusivuotiaana Marko-Oskari Lehtonen ilmoitti vanhemmillensa lähettävänsä kasan dollareita kotiin heti, kun solmii ensimmäisen NHL-sopimuksensa. Ammattijääkiekkoilijaksi haluavan pojan ura alkoikin lupaavasti. 12-vuotiaana hän voitti Pitäjänmäen Tarmon kanssa arvostetun Turku-turnauksen, johon osallistui muun muassa tuleva maajoukkuekapteeni Mikko Koivu.

Noin vuotta myöhemmin kasvukivut pakottivat kuitenkin lopettamaan lätkän. Tilalle tuli salibandy. Siinä ei voi tienata miljoonia, harvoin edes elantoa, mutta treenitahti on salibandyssäkin tiivis.

Lehtonen halusi huipulle ja treenasi usein kahdesti päivässä sekä junioreiden että miesten joukkueen kanssa. 19-vuotiaana hän pääsi helsinkiläisen M-Teamin miesten edustusjoukkueeseen, joka pelasi toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Nopea kehitys tyssäsi polvivaivoihin.

”Pelasin maalivahtina, ja se on polville todella raskas pelipaikka. Kitka ja rasitus ovat jatkuvia”, Lehtonen kertoo.

Kun hän loukkasi vasemman polvensa armeijassa, M-Team sai jäädä. Kokonaan Lehtonen ei kuitenkaan pysynyt erossa salibandystä, vaan siirtyi kaveriporukan alasarjatasoilla pelaavaan joukkueeseen.

Joukkue menestyi kohtalaisesti, ja viisi vuotta sitten Lehtonen palasi M-Teamiin, tällä kertaa seuran kakkosjoukkueeseen, joka pelaa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Nyt Lehtonen on puolustaja ja joukkueensa vanhin.

”Olen sanonut jätkille selännemäisesti: ’one more year!’.”

Todennäköisesti tämä kausi on perheellisen Lehtosen viimeinen, mutta hän varoo sanomasta mitään lopullista.

 

Työkseen Lehtonen on uutistoimittajana Iltalehdessä.

”Toimittajana joutuu usein puurtamaan enemmän tai vähemmän yksin. Joukkuelajin harrastaminen on hyvä vastapaino toimittajan työlle.”

Työasioista hallilla ei juuri puhuta.

”En edes tiedä kaikkien joukkuekavereideni ammattia. Kun hikoillaan yhdessä, titteleillä ei ole väliä.”

Joukkuekaverit tosin ovat huomanneet Lehtosen nimen Iltalehdessä, ja välillä toimittaja saattaa saada lyhyen kehun jutustaan.

”Tai sitten risuja”, hän lisää.

Salibandy on harrastajamäärässä mitattuna Suomen suosituimpia lajeja. Silti se on mediassa vähän esillä. Lehtonen toivoisi lajille lisää julkisuutta, muttei halua kritisoida urheilutoimituksia. Mieluummin hän puhuisi lajiaktiivien oman Pääkallo.fi-sivun ansioista.

”Salibandyä seuraavat eniten nuoret, ja lehtien lukijoista valtaosa on keski-ikäisiä tai vanhempia, joille on turvallisinta tehdä juttuja jääkiekosta, jalkapallosta ja formuloista. Toisaalta, miten voidaan tietää, etteivät muut lajit kiinnosta lukijoita, jos niistä kirjoittamista harvoin edes kokeillaan?”

Marko-Oskari Lehtonen

 

32-vuotias helsinkiläinen toimittaja.

Koulutukseltaan medianomi. Työskennellyt Iltalehdessä uutistoimittaja vuodesta 2010. Erikoistunut rikosoikeudellisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin.

Pelaa salibandyä puolustajana helsinkiläisen M-Teamin kakkosjoukkueessa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla eli kakkosdivisioonassa.