Sananvapaus

Namibiassa saa kritisoida

Namibia on sananvapauslistauksissa Afrikan maista korkeimmalla. Siellä toimittaja voi arvostella esimerkiksi poliitikkojen toimintaa ja silti tuntea olevansa turvassa.

Toimittajan työ on Namibiassa melko turvallista: viime vuonna maassa ei tapettu tai pidätetty työnsä takia yhtään journalistia eikä verkossa aktiivisesti kantaaottavaa kansalaista.

Varsinaisia tabuaiheita ei ole, esimerkiksi hallituksen kritisointi on sallittua.

The Namibian -lehden toimittaja Shinovene Immanuel, 27, on viime aikoina uutisoinut esimerkiksi hallituksen rahankäytöstä. Hän kirjoitti, että ministeriöiden käyttöön budjetoiduista varoista palautui valtion kassaan miljardeja, eikä rahaa käytetty maan kehittämiseen.

”Vaadin hallitusta korjaamaan ongelman”, Immanuel sanoo.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö vertaa vuosittain 180 maan lehdistönvapautta. Pohjoismaat sijoittuvat tilaston alkupäähän, Suomi on listan ykkönen. Namibia on sijalla 17. Afrikan maiden kärkipaikkaa pitävä Namibia on korkeammalla kuin moni Euroopan valtio, esimerkiksi Sveitsi, Iso-Britannia tai Espanja.

Kahden miljoonan asukkaan Namibiassa on verrattain laaja mediakenttä: päivittäin ilmestyy viisi sanomalehteä, viikoittain viisi lisää, ja radiokanavia on toistakymmentä. Media ei kuitenkaan tavoita kaikkia kyliä.

Immanuel huomauttaa, että lisäksi median omistus on yksi-puolista.

The Namibian on yksi harvoista riippumattomista medioista. Muilla on läheinen suhde valtiovaltaan, ja suuri osa toimittajista uskoo sen, mitä lehdistötilaisuuksissa sanotaan.” Tutkivaa journalismia pitäisikin tehdä enemmän.

”Vasta sitten, kun valtaapitäviä painostetaan tarpeeksi totuudella, sijoitusta voi juhlia.”

Namibia juhli keväällä 25-vuotista itsenäisyyttään. Suomen entisellä presidenttillä Martti Ahtisaarella oli Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin erityisedustajana merkittävä rooli Namibian itsenäisyyden toteutumisessa. Suomen ja Namibian suhde on nykyisinkin läheinen. Yhteistyöstä huolimatta suomalaiset toimittajat tarvitsevat silti viisumin Namibiassa työskentelyyn.

Kuva: Kiireinen toimittaja. Namibiaan valittiin keväällä uusi hallitus. Budjettineuvottelut pitivät Shinovene Immanuelin kiireisenä.

Media Namibiassa

 

Sanomalehtiä: 9

11 yksityistä tai julkisrahoitteista radiokanavaa.

Kolme televisioyhtiötä. Kansainväliset uutiskanavat, kuten CNN ja BBC World ovat saatavilla kaapeli- ja satelliittikanavilta.

Ei merkittäviä esteitä uutisten välittämisessä.

Lähde: misa.org ja BBC News