Media-ala

Uutisankkuri ei luovuttanut

Kreikan yleisradion ERT:n lähetykset alkoivat kesäkuussa kahden vuoden tauon jälkeen.

Kaksi vuotta sitten kesäkuussa Kreikan hallitus tiedotti, että se lakkauttaa Kreikan yleisradion ERT:n ja irtisanoo yhtiön kaikki 2 600 työntekijää. Yhtiön tv- ja radiokanavien lähetykset katkaistiin samana päivänä. Tänä kesänä ERT:n lähetykset alkoivat taas.

Irtisanottujen joukossa oli myös kymmenen vuotta ERT:n uutisankkurina toiminut Marilena Katsimi. Hän sanoo, että uutinen oli työntekijöille shokki. Lakkautusta perusteltiin yhtiön läpinäkyvyyden puutteella ja julkisten rahojen tuhlaamisella.

”Uskon, että hallitus lopetti ERT:n saavuttaakseen säästöjä ja toisaalta kontrolloidakseen mediaa.”

Ennen parlamenttivaaleja Syriza-puolue lupasi peruuttaa lakkautuspäätöksen. Hallitus piti lupauksensa. 1 500 ERT:n irtisanottua työntekijää palkattiin uudelleen.

Myös Katsimi palasi työhönsä.

”Uudelleenperustaminen oli ilouutinen. Uudesta yleisradiosta tulee parempi kuin edellisestä. Tarvitsemme apua kuitenkin kaupalliskanavilta, sillä meidän täytyy saattaa kaikkien äänet kuuluviin.”

 

Lakkautuksen jälkeenkin osa irtisanotuista ERT:n työntekijöistä jatkoi uutisten tekoa Ateenan Agia Paraskevissa entisellä toimistolla Euroopan yleisradioliiton avustuksella ennen kuin poliisi tyhjensi rakennuksen marraskuussa 2013.

Katsimin mukaan kriisi on synnyttänyt toimittajien keskinäisen solidaarisuusliikkeen, joka auttaa tuhansia ihmisiä selviytymään. Se harrastaa hyväntekeväisyyttä järjestämällä esimerkiksi antirasistisia kampanjoita.

”Hyväntekeväisyystoimet esitetään mediassa, mutta toimittajien solidaarisuuden rakennelmat ovat jääneet pääosin huomioitta.”

Ennen uudelleentyöllistymistään yleisradioyhtiöön hän pyöritti radiokanavaa, jossa solidaarisuusliike sai äänen. Pian hänet valittiin myös Ateenan journalistiliiton pääsihteeriksi. Katsimi on huolissaan uuden ERT:n tulevaisuudesta.

”En tiedä, mitä huominen tuo Kreikalle. Jos teemme kovasti töitä, voimme saada arvostettavan yleisradion. Kestää kuitenkin aikansa ennen kuin saavutamme kahden vuoden takaisen tason.”

Katsimin mukaan Kreikassa mediakenttä on polarisoitunut. Hän arvioi, että yksityiset mediat näyttävät vain yhden puolen totuudesta. Moniarvoisuus on haaste uudelle yleisradioyhtiölle.

Kuva: Kreikan yleisradion päärakennuksen edessä oleva puisto on miellyttävä, mutta tänä kesänä toimittajilla ei ole aikaa nauttia siitä, sanoo pitkän linjan uutisankkuri, Ateenan Journalistiliiton pääsihteeri Marilena Katsimi.

Ellinikí Radiofonía Tileórasi (ERT)

Verovaroilla rahoitettuun Kreikan yleisradioyhtiöön kuuluu neljä digitaalista tv-kanavaa ja seitsemän radiokanavaa.

Hallitus lakkautti ERT:n 11.6.2013. Lähetykset alkoivat uudelleen 18.6.2015