Työelämä

Mies vailla toimitusta

Loviisan seudun uusi paikallislehti Nya Östis syntyy virtuaalitoimituksen voimin.

Kim Wahlroos, 70, huokaa syvään Nya Östis -paikallislehden ”palaverihuoneessa”. Istumme pienessä kahvilassa Loviisan torin laidalla, sillä Nya Östiksella ei ole toimitusta.

”Me teemme tätä tietoisesti niin pienillä kustannuksilla kuin mahdollista”, keväällä aloittaneen lehden perustaja ja päätoimittaja sanoo.

Loviisan seudun uusi ruotsinkielinen paikallislehti syntyi, koska Wahlroos vannoi ennen eläköitymistään KSF-Mediasta 2008 perustavansa tälle kilpailijan, jos alueenpaikallislehdet Borgåbladet ja Östra Nyland yhdistetään. Viime vuodenvaihteessa fuusio toteutui ja Wahlroos kääri hihat. Ensimmäinen Nya Östis postitettiin tilaajille huhtikuussa.

Östra Nylandin lakkautumisen jälkeen Loviisan seudulle syntyi media-aukko, ja se täytyi täyttää”, Wahlroos sanoo.

Uuden lehden aloitus on ottanut Wahlroosin voimille, vaikka intoa ja paloa riittää ja vaikka lehtitulokas on saanut paikallisilta vahvan tuen: levikki on noussut jo noin 2 000 kappaleeseen.

Keskimäärin 24-sivuinen ”ultrapaikallisiin” uutisiin keskittyvä tabloidikokoinen Nya Östis syntyy viisihenkisen virtuaalitoimituksen voimin. Materiaalit virtaavat pilvipalvelussa ja taitto hoituu lehden graafikon kotona. Toimituskokouksia pidetään ympäri Loviisaa.

Toimitus tekee lehteä käytännössä vapaaehtoisvoimin – päätoimittajan sanoin ”aus liebe zu kunst”, rakkaudesta taiteeseen. Vain pieniä palkkioita maksetaan, mutta jos taloustilanne paranee palkkiotkin kasvavat.

Wahlroos arvelee, että aatteellisena yhdistyksenä aloittanut lehti saattaa myöhemmin muuttua osakeyhtiöksi, jolloin työntekijöistä voi tulla yhtiön osakkaita.

Rahat elämiseen täytyy kuitenkin tienata muualta, sillä kuukausipalkkoja tai työsopimuksia ei ole luvassa.

”Me emme maksa lorvailusta tai sieluttomasta höpötyksestä toimituksessa ja lorvailusta käytävillä. Me ei makseta edes wc-käynneistä. Vain ja ainoastaan tehdystä työstä maksetaan. Siksi tämä lehti tulee kustannustehokkaaksi”, Wahlroos sanoo.

Kuva: Kim Wahlroos toimi vuosia KSF-Median palveluksessa. Hän jäi eläkkeelle 2008 ja perusti vuodenvaihteessa kilpailijan entiselle työnantajalleen.