Media-ala

Keikkaa pukkaa!

Aino Sepponen haluaa musisoida aina kun siihen on mahdollisuus. Opiskeluajan hän on laulanut vuosijuhlabändi Snusissa.

Aino Sepponen kuulostaa ja näyttää mikrofoni kädessä niin luontevalta, että hänelle tekisi mieli ehdottaa television laulukilpailuja.

Ajatus tähteydestä ei kuitenkaan nouse esille kertaakaan, kun Sepponen kertoo musiikkiharrastuksestaan.

”Bändi on bändi mutta myös kaveriporukka, jolla on yhteinen henki ja huumori. Kun vedetään tosi hyvin joku biisi, sellaista tunnetta ei saa mistään. Se tulee, vaikka oltaisiin treenikämpällä ja kukaan ei olisi kuulemassa.”

Sepponen laulaa Tampereen journalistiopiskelijoiden bändissä Snusissa. Keikoillamissio on jakaa yleisölle hyvää mieltä ja energiaa, ja lavalla riehuminen on itsellekin yhtä juhlaa.

”Tunnelataus on niin iso, että vaikka esiintyessä tiedostaa tarkkaan, mitä on tekemässä, jälkikäteen sitä ei oikein edes muista.”

 

Hyvän keikan jälkeen bändi on hikinen ja onnellinen. Takahuonepuheissa käydään läpi tekniset seikat mutta ennen muuta intoillaan siitä, mikä oli kenenkin mielestä hienointa ja huomasitteko sen ja kuulitteko tämän.

”Vaikka tietenkin olemme tervehenkisiä ja urheilullisia, jallupullo on perinne. Se toki pitää artistilla olla.”

Sepponen liittyi bändiin fuksivuonnaan 2009 ja on sittemmin toiminut sen kokoa-jana. Aiempaa kokemusta porukalla musisoinnista hänellä oli musiikkiluokalta, kuoroista ja niiden peruja syntyneistä lauluryhmistä.

Bändissä yksittäisten muusikoiden energiasta kasvaa jotain isompaa. Silti Sepponen laulaa ja soittaa mielellään myös itsekseen.

”Tuttuja ovat rummut, kitara, basso, huuliharppu ja piano. Paras flow-tila tulee flamencoharrastukseen liittyvällä cajon-rummulla, vaikka sitä ei kyllä kehtaa kerrostalossa kauhean kovaa paukuttaa.”

 

Musiikki tarttui Sepposeen jo lapsuudenkodissa, jossa etenkin isä lauloi, soitti rumpujaja soitteli levyiltä Beatlesia ja muuta populaarimusiikin historiaa. Mutkaton suhde musiikkiin on kantanut pitkään.

”Mikä vaan soitin on tullut eteen, sitä on aina pitänyt räplätä. Nyt aikuisena musiikin teoria ei enää rajoita, vaan sitä osaa pitää työkaluna.”

Seuraavaksi suunnitelmissa ovat omat biisit Snusille, joka on perinteisesti soittanut covereita. Haaveissa ovat myös akustiset keikat, joilla ääntä voisi käyttää toisella tapaa kuin sähköisten soittimien pauhussa.

Musiikkiharrastuksen hyötyjä toimittajan työlle on, että kokenut esiintyjä ei jännitä ihmisiä. Arkistressin purkajaksi Sepponen ei musiikkia miellä.

”Päinvastoin koen olevani etuoikeutettu, kun saan opiskella journalistiikkaa ja tehdä journalismia.”

Kuva: Aino Sepposen (toinen vasemmalta) bändikavereita ovat Niina Alavillamo, Iiro Myllymäki ja Virve Rissanen. Snus palkittiin viime vuonna Journalistirockissa yleisön suosikkina ja parhaasta lavameiningistä.

Aino Sepponen

26-vuotias tiedotusopin opiskelija Tampereen yliopistossa.

Tehnyt toimittajan töitä Aamulehdessä, Etelä-Suomen Sanomissa ja Hämeen Sanomissa, eniten verkkotoimittajana. Tämän vuoden kesätyöpaikka on Iltalehti.

Laulaa Snusissa, joka on Tampereen tiedotusopin opiskelijoiden ainejärjestön Vostokin vuosijuhlabändi.

On lähdössä vuodenvaihteen jälkeen opiskelijavaihtoon Kaarlen yliopistoon Prahaan.