Työelämä

Katsojan uskottu kaveri

Mikko Hirvonen aloitti elokuun alussa Ylen alueellisten uutislähetysten juontajana.

Mitä olet tehnyt sen jälkeen, kun Nelosen uutiset lopetettiin?

Olen viettänyt pitkiä aikoja Espanjassa. Aika kului opetellessa kieltä, kulttuuria ja kirjoittamista. Valencian seudusta on tullut minulle vuosien aikana lähes toinen koti.

Mitä uuteen työhösi kuuluu?

Juontojen hiomista, lähetysten ajolistoihin perehtymistä ja tarpeen vaatiessa yhteydenpitoa alueiden toimittajiin. Kova uutistyö tehdään alueilla, kuten tähänkin asti.

Mitä hyvältä uutisankkurilta vaaditaan?

Olennaista on tehdä pohjatyö niin hyvin, että uskoo sanomaansa. Ankkurin pohjatyö on samaa penkomista, kyseenalaistamista ja tarkistamista kuin muillakin toimittajilla.

Juonnat kaikkia Ylen alueellisia uutislähetyksiä paitsi Uudenmaan uutisia. Mikä on sinulle läheisin alue Suomessa?

Sukuni on Itä-Suomesta, joten Itä-Suomen asioita tulee seurattua suhteessa eniten. Silti: Suomi on pieni maa, ja kaikilla maakunnilla on paljon annettavaa.

Työskentelet Tampereella Mediapoliksessa. Kierrätkö myös muissa Ylen aluetoimituksessa?

On tärkeää, että meillä alueellisten tv-uutisten ankkureilla on luonteva yhteysaluetoimituksiin. Olen jo vieraillut joissakin aluetoimituksissa ja jatkamme vierailukäyntejä syksyn mittaan.

Sanoma lopetti viime vuonna Nelosen uutiset, jossa työskentelit 17 vuotta. Onko Yle syypää kaupallisen televisiouutistoiminnan vaikeuksiin?

Nelosen uutiset oli alusta loppuun tappiollinen. Luonnollisesti, jos Ylen uutistoimintaa ei lainkaan olisi ollut, tilanne olisi voinut olla taloudellisesti helpompi, mutta tiedonvälityksen kannalta se olisi ollut mittava tappio.

Tv-uutisten perustamiskustannukset on niin suuret, että kannattavuus vaatisi useita lähetyksiä ja kevyempää tuotantoa samalla investoinnilla. Nelonen Medialla ei ollut viime vuosina halua laajentaa, vaan päinvastoin supistaa uutis- ja ajankohtaistoimintaa, joten tappio oli taattu.

Onko Yle aluetoiminnan vahvistuminen uhka maakuntalehdille?

Jos tarkoitat alueellisten tv-uutisten lähettämistä keskitetysti Mediapoliksesta, niin ei – ainakaan niin pitkään kun maakuntalehdet eivät tee tv-uutisia.

Onko ankkurin työ muuttunut urasi aikana?

Ankkurin rooli on ollut jo pitkään olla ”katsojan us-kottu kaveri”, toisin sanoin esittää asiat luotettavasti, luontevasti ja rennosti. Hyvä niin.

Mikko Hirvonen, 49, aloitti elokuun alussa Ylen alueellisten uutislähetysten juontajana. Hirvonen on aiemmin työskennellyt uutisankkurina Nelosella vuosina 1997 – 2014 ja MTV:llä vuosina 1994 – 97. Sitä ennen hän oli radiotoimittajana Ylessä ja Kuopiossa Oikea Asema -paikallisradiossa. Hirvonen on yksi Ylen alueuutisten kolmesta pääjuontajasta. Muut uudet pääjuontajat ovat Milla Madetoja ja Salla Paajanen.