Journalismi

Yhteiskunnallista seksiviestittelyä

Toimi Kankaaniemen seksiviesteistä uutisoinneelle Keskisuomalaiselle merkittävää oli viestien lähettely – ei viestien sisältö.

Kun Keskisuomalainen uutisoi maanantaina 18. toukokuuta Toimi Kankaanniemen seksiviesteistä, somessa ja mediassa alkoivat spekulaatiot, oliko uutinen tarkoituksella ajoitettu eduskuntavaalien jälkeen.

Uutisen tehnyt KSML:n toimittaja Pauliina Salminen sanoo lehden saaneen viestejä koskevan yhteydenoton uutisen julkaisua edeltäneen viikon lopussa ja ryhtyneen heti selvittämään asiaa.

”Suhtauduimme ensin epäuskoisesti, koska Kankaanniemestä oli täällä arvojohtajana tietty kuva, eikä tiedossamme ollut muita viitteitä. Viikonlopun kestäneiden selvittelyjen jälkeen alkoi näyttää siltä, että vihje pitää paikkansa. Meidän näkökulmastamme yhteiskunnallista merkitystä oli viestittelyllä, ei viestien sisällöllä.”

Muut mediat kertoivat sittemmin, että viestittelyä oli kestänyt jo pitkään. Salminen arvelee salaisuuden säilyneen siksi, että naiset ovat arkoja tuomaan tällaisia asioita julkisuuteen. KSML:n mukaan yhteydenoton heihin laukaisi eduskuntavaali-illan video, jossa Kankaanniemi kommentoi toisten perussuomalaisten kohuja.

Miksi videosta yhteydenottoon kului lähes kuukausi?

”Naisia oli eri puolilta Suomea. Ymmärsin, että video oli tullut heidän silmiinsä yhteydenoton aikoihin”, Salminen sanoo.

Seiskan päätoimittaja Joni Soila kertoo lehtensä saaneen yhteydenottoja viesteistä jo paljon ennen KSML:n juttua. Sitä, miksi asiaan ei heti tartuttu, hän sanoo voivansa vain spekuloida, koska ei ollut silloin lehden palveluksessa.

Soilaa on mietityttänyt, miksi naiset kertoivat viesteistä nyt.

”Se, että juttu ilmestyy kesken hallitusneuvottelujen Keskisuomalaiseen, joka on tällaisesta journalismista aika ulkopuolella, haisee kyllä. Ajoitus ei ole ihan sattumaa. Uskon, että naiset ovat vähintään olleet suunnitelmallisesti liikkeellä, mutta uskon ja toivon, että Keskisuomalainen ei. Ainahan ihmisten julkituloon on joku motiivi.”

KSML:n päätoimittaja Pekka Mervola pitää Kankaanniemi-uutisointia lehden linjan mukaisena.

”Meille on normaalia uutistoimintaa selvittää yhteiskunnallisten päättäjien asioita. Kun uutinen on varmistettu ja valmis ja harkittu uutiskynnyksen ylittäväksi, se julkaistaan. Julkaisemisen siirtäminen olisi moraalitonta.”

Kuva: Molempi pahempi. Pauliina Salminen sai Toimi Kankaanniemi -skuupistaan ristiriitaista palautetta. Kankaanniemen toimintaa ja uutisoimista on paheksuttu.