Työelämä

Koeaikapotkujen oikeutus testataan käräjillä

Sipilä-uutisen jälkimainingeissa irtisanottu toimittaja Teppo Kuittinen vie asiansa oikeuteen sananvapauden vuoksi.

Suomen Yrittäjät halusi säilyttää välinsä keskustan Juha Sipilään – ja hallitusneuvotteluiden perusteella myös onnistui. Näin tulkitsee viimesyksyisen koeaikapurkunsa taustoja yrittäjäjärjestön entinen toimittaja Teppo Kuittinen.

Välien hintana oli Kuittisen työpaikka, ja laajemmin sananvapaus.

”Minulle tämä on nimenomaan sananvapausasia. Maineeni ei kärsinyt suurta kolausta, ja löysin nopeasti uusia töitä. Periaatteellisesti tapaus nyppii niin paljon, että se etenee seuraavaksi oikeuteen”, hän kertoo.

Sipilä sanoi Kuittisen 25. lokakuuta kirjoittamassa verkkouutisessa, että virkamiesten määrää pitäisi karsia kymmenillä tuhansilla.

Seuraavana päivänä työnantaja soitti Kuittiselle, koska asiasta oli noussut haloo. Päivää myöhemmin Kuittinen irtisanottiin, vaikka faktat oli tarkistettu nauhalta. Koeaikaa oli jäljellä reilu kuukausi.

”Työnantaja väittää yhä, ettei irtisanominen liittynyt Sipilä-uutiseen vaan soveltuvuuteeni tehtävään. Kuitenkin Sipilä yrittiperua haastattelun seuraavana päivänä ja kieltää sanomisensa”, Kuittinen toteaa.

Työsuhteen purku koeajalla on työntekijän näkökulmasta haastavimpia riitatilanteita.

Suomen Yrittäjien julkaisujakustantava Sypoint Oy hylkäsitoukokuun lopussa Journalistiliiton sovintoesityksen, joten vaihtoehtoja ei jäänyt.

”Testautamme irtisanomiset oikeudessa aina, jos jutuilla on mahdollisuus menestyä. Työsuhteen saa purkaa koeajalla, kun peruste on asianmukainen. Tässäasiallinen ja ajallinen yhteys ovat selvästi ristiriidassa työnantajan perusteluiden kanssa”, Journalistiliiton työehtoasiamies Jussi Salokangas painottaa.

Liitto on voittanut valtaosan käymistään oikeusjutuista, monena vuonna kaikki.

”Koeaikapurku oli käräjillä viimeksi viitisen vuotta sitten. Silloin tulos oli meille myönteinen”, Salokangas sanoo.

Kuittinen lähtee ajamaan asiaansa rauhallisin mielin.

”Nauhoitan aina puheluni, joten todistusaineisto on hyvä. Ilman sitä ei olisi mitään mahdollisuuksia voittaa.”

Suomen Yrittäjät hakee parhaillaan uutta toimittajaa printti- ja verkkojulkaisuihinsa. Tehtävänkuva on täsmälleen sama kuin Kuittisella.

Kuva: ”Työhaastattelussa painotettiin, että saisin tehdä nimenomaan toimittajan työtä. Tiedottajat on järjestössä erikseen”, Teppo Kuittinen sanoo.