Media-ala

Valon iltapäivässä ei murjoteta

Inka Timgren on yksi harvoista radiota tekevistä kehitysvammaisista naisista.

Inka Timgrenin spiikki osuu nappiin: tunnelma tosiaan on korkealla, kun Inka ja Kalle ”aukovat päätään”. Timgren ja Kalle Havumäki vetävät torstaisin Radio Valon iltapäivässä Pään Aukojat -ohjelmaa, jossa keskustellaan ajankohtaisista aiheista.

”Kolmas lähetys meni jo paljon paremmin kuin edelliset. On mielenkiintoista ja hauskaa tehdä radiota Kallen kanssa”, Timgren sanoo.

Timgren ja Havumäki aloittivat Radio Valossa viime elokuussa. Valo on Lyhty-yhdistyksen työpaja, jossa kehitysvammaiset aikuiset tekevät radiota musiikkiohjelmista uutiskatsauksiin. Iltapäiväohjelma lähetetään maailmalle verkossa. Valo tekee yhteistyötä myös Radio Helsingin ja Basson kanssa.

Tällä hetkellä työpajassa on viisi tekijää. Radio Valon projektipäällikkö Markus Vähälä näkisi sen mieluusti vielä vahvistuvan uusilla toimittajilla.

”Esimerkiksi kehitysvammaiset naiset ohjataan usein keittiö- ja siivoustöihin. Ne ovat arvokkaita töitä, mutta on paljon fiksuja naisia, jotka haluavat tehdä muutakin”, Vähälä sanoo.

Työpajassa työskentelystä ei saa palkkaa, mutta siitä maksetaan pientä työosuusrahaa.

Vähälä toivoo, että yhteistyötä voitaisiin laajentaa useampiin mediataloihin. Sitä kautta voisi syntyä uusia mahdollisuuksia käyttää taitojaan.

 

Timgren on yksi harvoista radiota tekevistä kehitysvammaisista naisista. Hän toivoisi seurakseen muitakin. Reportterikeikoilla haastateltavat ovat suhtautuneet mukavasti erilaiseen toimittajaan.

”Aluksi jännitti ja ujostutti. Mutta jokaisella naisella on oikeus tehdä sitä, mitä haluaa”, Timgren toteaa.

Aiemmin Timgren on työskennellyt kaupassa. Valon tekijöihin hän tutustui, kun hänen vanhasta työstään tehtiin juttua.

Timgren nauttii siitä, että radiossa pääsee ääneen itselle tärkeistä aiheista. Mieluiten hän tekee juttuja viihdeohjelmista, kuten Vain Elämää -sarjasta.

Pään aukojia tehdessä nauretaan ja hullutellaan paljon.

”Meillä molemmilla on tosi hauskaa, ei murjoteta ollenkaan”, Havumäki vahvistaa.

Kuva: Oikeus tehdä. Inka Timgren keskusteli Radio Valon iltapäivässä muun muassa euroviisuista ja pöytätavoista. Haastateltavana oli Pertti Kurikan Nimipäivien laulaja Kari Aalto. Lähetyksen kulkua seurasi apuohjaaja Armas Lintusaari.