Nimitys

Pitkän linjan porilainen

Tomi Lähdeniemi, 42, on nimitetty Satakunnan Kansan vastaavaksi päätoimittajaksi.

Ennen nimitystä hän hoiti tehtävää määräaikaisesti syyskuusta 2014 saakka lehden edellisen päätoimittajan Olli-Pekka Behmin kuoltua. Lähdeniemi on työskennellyt Satakunnan Kansassa yli kymmenen vuotta, joista kahdeksan vuotta uutispäällikkönä ja vuoropäällikkönä.

 

Mikä on linjasi päätoimittajana?

Haluan, että Satakunnan Kansa on edelleen korkealaatuinen journalistinen lehti, myös verkossa. Se on keskusteluiden aloittaja, vahva maakunnallinen toimija ja yhdistävä tekijä.

Haluatko muuttaa jotain?

Haluaisin laventaa ajatusmaailmaa niin, että toimittaja voi olla paitsi jutun kirjoittaja myös uusien journalististen ratkaisujen ja tuotteiden kehittäjä. Lisää innokkuutta ja ideointia verkkoon.

Miten hyödynnät pitkää kokemustasi SK:sta?

Tunnen lehden väen ja tiedän heidän vahvuutensa. Meillä on motivoitunut ja ammattitaitoinen porukka, joka ymmärtää realiteetit. Koska tunnen talon historian, tiedän miksi mihinkin ratkaisuun on päädytty.

Mitä ajattelet paperilehden tulevaisuudesta?

Paperilehdillä on tulevaisuus, mutta ilmestymispäivät voivat harventua. Uhka on, että sanomalehden tilaajina jatkavat vain ne, jotka muutoinkin seuraavat asioita, ja ulkopuolelle jää iso joukko. Tämä ei ole vain lehdistön vaan koko yhteiskunnan ongelma.

Kuka on maakuntalehden pahin kilpailija digimarkkinoilla?

En suostu sanomaan tähän muita kaupallisia tai valtiollisia toimijoita. Jos maakuntalehti haluaa menestyä digimarkkinoilla, sisällön pitää olla niin omaleimaista ja ainutlaatuista, että sille on tilausta. Jos tähän ei pysty, se on oma syy. Kilpailu on maailmanlaajuista ja se, mitä tehtiin ennen, ei enää riitä. Journalismin pitää kehittyä.

Miten Lännen Media sopii paikallisuuden ajatukseen?

Yhteistyö on erinomainen reagointi muuttuvaan tilanteeseen ja sillä saadaan aika pienellä panostuksella korkealaatuista journalismia. Mutta maakuntalehti ei pärjää pelkästään sillä. Omalla tuotannolla pitää olla määräävä asema.

Mitä aiotte tehdä STT:n suhteen?

Olemme asiakkaita ja muita suunnitelmia ei ole. Nyt tarvitsemme STT:n palveluita, mutta jatkossa pitää huomioida myös se, mitä STT:ssa tapahtuu.

Tuleeko SK:aan maksumuuri?

Asia on aikataulutettu ensi syksyyn. Tällä hetkellä ajatus on, että ilmainen kaista olisi sähkeuutisille ja laajempi tuotanto olisi maksullista. Suunnitelmat voivat muuttua, mutta selvä suunta on maksullisuuteen.

Moni toimittaja pyrkii jo varhain isompiin kaupunkeihin. Mikä pitää sinut Porissa?

Palasin Tampereelta kymmenisen vuotta sitten, koska keskusteluissa silloisen päätoimittajan Jouko Jokisen kanssa tuli ilmi niin hyviä puolia työstä. Lisäksi minulla on vahva ystävä- ja tuttavapiiri täällä, tunsin kaupungin ja fanitin sitä.

Onko jotain, mikä saisi lähtemään?

Ei taida olla. Täällä on hyvä olla.