Media-ala

Laki lisää tekijänoikeustuloja

Televisio-ohjelmien tekijöiden tekijänoikeuskorvaukset kasvavat lähivuosina. Eduskunta hyväksyi maaliskuun alussa tekijänoikeuslain uudistuksen, joka astuu voimaan kuluvana keväänä.

Vastaisuudessa verkkotallennuspalveluita tarjoavien yritysten pitää maksaa tekijänoikeuskorvauksia. Tähän asti pilvipalvelujen juridinen asema on ollut epäselvä. Käytännössä se on tarkoittanut sitä, etteivät tekijänoikeuksien haltijat ole saaneet korvauksia palveluista.

”Yhteensä puhutaan miljoonista. Se tulee kuitenkin jakautumaan monelle taholle”, sanoo tilitys- ja tutkimuspäällikkö Rainer Vallius Kopiostosta. Eduskunta lisäsi av-tuotantoyhtiöille oikeuden kieltää teoksen tallennus verkkopalveluihin. Vallius toivoo, että tämä jää teoreettiseksi optioksi.

”Sen laajamittainen käyttö voisi johtaa asiakkaiden pakoon palveluista, mikä voisi vähentää kaikkien osapuolten tuloja.”

Janne Salomaa