Media-ala

Kuka piilotti rahat?

Kirjat: Veroparatiisit ja Suomi

Taloustoimittaja Jyri Hänninen on tutkinut veroparatiiseja ja uutisoinut Helsingin Sanomissa suomalaiskytkennöistä niihin. Viime vuoden lopussa häneltä ilmestyi aiheesta kirja.

”Tietoa ja asiakirjoja oli kertynyt hirveä määrä, mutta lehtijutuissa ei pysty kertomaan seikkaperäisesti kaikkea. Halusin tehdä laajemman kokonaisuuden, josta lukija voi hahmottaa, mitä veroparatiisit ovat, miten ne toimivat ja ketkä niitä käyttävät.”

Kirja on yksityiskohtainen ja tietopitoinen mutta myös kommentoiva ja kärjistävä. Hänninen kuitenkin kieltää, että sen taustalla olisi rötösherrat kuriin -tyyppinen missio.

”Ei ole suurta missiota. Toki toivoisin, että poliitikot tekisivät veroparatiisien käyttöä hillitseviä päätöksiä. Jos journalistinen selvitystyö johtaa siihen, että joku päättäjä miettii asiaa enemmän, hyvä niin.”

Kirja ravistelee isoja nimiä ja firmoja. Hirvittääkö niistä kirjoittaminen koskaan?

”Eipä juuri. On selvää, että tulee myös arvostelua, ja yritykset ja yksityishenkilöt eivät tietenkään pidä siitä, että ovat tämäntyyppisten juttujen kohteena. Mutta arvostelu kuuluu toimittajan työhön. Jos se alkaa kauheasti vaivata, on melkein parempi tehdä jotain muuta työtä.”

Jyri Hänninen: Veroparatiisit ja Suomi. HS Kirjat 2014.

Lue lisää aiheista: