Puskaradion kilpailija voi hyvin

Ylä-Karjalaa tehdään vain printtinä. Sen levikki ei laske, vaikka lehti ilmestyy muuttotappioalueella. Uusi päätoimittaja aloittaa työnsä luottavaisena.

Sanomalehdistön kriisin keskellä Pohjois-Karjalan Nurmeksessa ilmestyvä Ylä-Karjala on positiivinen kummajainen.

Pohjois-Karjalan kirjapaino Oyj:n julkaisema lehti säilytti vuonna 2012 levikkinsä kolmesti tai useammin viikossa ilmestyvien sanomalehtien joukossa parhaiten koko maassa, vuonna 2013 toiseksi parhaiten. Vielä vuonna 2010 Ylä-Karjalan levikki kasvoi, vaikka se ilmestyy muuttotappioalueella.

Vielä erikoisemmalta menestys näyttää, kun otetaan huomioon, ettei Ylä-Karjalalla käytännössä ole lainkaan verkkolehteä. Kun muut lehdet ovat kilvan rynnänneet tarjoamaan sisältöjään netissä, Ylä-Karjalasta siellä ilmestyy yksi lyhennetty juttu per numero.

”Emme ole tehneet mitään temppuja levikin eteen. Olemme sillä tavalla tyhmiä, että me vain teemme hyvää lehteä”, Anu Saarelainen virnistää.

 

Saarelainen, 49, aloitti vuodenvaihteessa 85-vuotiaan paikallislehden päätoimittajana. Hän on työskennellyt paikallis- ja maakuntalehdissä. Yhdeksän freelancervuoden jälkeen Saarelainen palasi vuonna 2008 paikallisuutisten äärelle Ylä-Karjalaan.

”En voi kuvitella työtä, jonka kokisin merkityksellisemmäksi. Täällä kun tekee juttuja, ne ovat tosi luettuja ja niillä on merkitystä ihmisille.”

Ylä-Karjala teki kesällä tutkimuksen levikkialueensa peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten mediatottumuksista. Siinä selvisi, että digisukupolven tytöistä 62 ja pojista 73 prosenttia lukee paikallislehteä. Ero oli huikea esimerkiksi maakuntalehtiin, joita luki tytöistä vain 14 ja pojista 22 prosenttia.

”Paikallislehti voi olla selviytyjä. Paikallisuus on jollain tavalla trendi globaalisuuden vastapainoksi. Valtakunnallisilla medioilla on paljon kilpailijoita, mutta meidän kanssamme kilpailee vain puskaradio”, Saarelainen pohtii.

Ei Ylä-Karjalakaan aivan menneisyyden jäänteeksi aio silti heittäytyä. Lehdellä on Facebookissa jo yli 1 800 tykkääjää ja tänä vuonna aiotaan lanseerata näköislehti.

Kuva: Selviytyjä. Idyllisessä puu-Nurmeksessa kuvattu Anu Saarelainen luotsaa menestyvää Ylä-Karjalaa.

Lue lisää aiheista: