Journalismi

Pyhän äärellä

Kuvaviesti. Kuvaviestin viejä valitsee kiinnostavat ajankohtaisen valokuvan, kertoo siitä ja valitsee seuraavan viestinviejän.

Rotkon rauha. Kuva Kaarinan Ryövärinholman rotkosta julkaistiin Retki-lehdessä 8/2014.

Linssiin paistava auringonvalo tuo pimeään luolaan ja muuten tummaan kuvaan maagisen tunnelman. Kuvan kohde, ihminen, on silhuettina. Hän on osa maisemaa, passiivinen tarkkailija, joka voisi olla vaikka yksi luolan kivistä.

Tuomo Kesäläisen kuvan tunnelma on intiimi. Kuvaaja ei halua häiritä hiljentynyttä, polvilleen laskeutunutta kulkijaa. Ja ikään kuin alleviivatakseen tulkintaa, henkilö katsoo ylös valon suuntaan. Juuri tällainen on luontoelämys parhaimmillaan, lähes hengellinen kokemus. Liekö henkilö laittanut juuri lakkinsa takaisin päähän kuvaajan kolisteltua luolan rauhaa rikkomaan.

Kuvassa yhdistyvät luonnossa liikkujan ja valokuvaajan yhteiset ominaisuudet, kyky huomata ja arvostaa monille merkityksettömiksi jääviä nyansseja.

Kaupallisten kuvien tekijänä olen tottunut etsimään kuvista motiiveja. Mitä kuvaaja haluaa kuvan näkijän kokevan ja tekevän? Luontokuvan motiivi on halu suojella. Tämä maisema on arvokas, tämä kokemus on pyhä.

harritarvainen@yahoo.com
Kirjoittaja on valokuvaaja ja AD.