Journalismi

Pahiksien vastavoimana

Kirjat: Reissukirja.

Konkaritoimittaja Rauli Virtanen muistelee Reissukirjassa matkaansa ujosta Etlarin toimitusharjoittelijasta rohkeaksi ulkomaankirjeenvaihtajaksi. Samalla kuvataan ammatin arjen muutosta sitten joulukuun 1970, kun Virtanen astui Etelä-Amerikkaan vievän rahtilaivan kyytiin.

Virtasta vetävät kentälle haasteet, halu vaikuttaa ja historiallisten uutistapahtumien todistamisen euforia. Ja se, ettei kovin moni muu lähde.

”Saan usein keikoilta enemmän kuin mitä pystyn antamaan. Kriisiraportointi, kuten muunlainen auttaminen, on myös itsekästä, mielihyvää tuottavaa toimintaa”, Virtanen sanoo.

Yli 40 vuotta kriisien todistamista ei ole saanut häntä turhautumaan.

”Ehkä pikemminkin masennun ajoittain. Minua risoo hyväosaisen maailman itsekkyys, hädänalaisten torjuva kohtelu ja kansainvälisen yhteisön kyvyttömyys puuttua aikamme tragedioihin. Media on avainasemassa mittelössä, jossa puolet meistä aiheuttaa ongelmia ja toinen puoli yrittää ratkoa niitä. Se on yksi ’pahiksien’ vastavoima.”