Media-ala

Muurin murruttua

Historia. Poimintoja vanhoista Journalisteista.

Berliinissä oli muuri juuri murtunut. Toimittaja Marja-Terttu Ruokamo kuvaili Sanomalehtimiehessä tunnelmia ja haastatteli itäsaksalaisia kollegoitaan.

”Ennen turhautunut toimittajakunta tekee nyt työtään uudella innolla: valehtelun aika on ohi ja kas, lehdet ovat jo aamuvarhaisella loppuunmyytyjä ja katsojat ja kuuntelijat pysyvät Länsi-Saksan ohjelmien sijaan omilla tv- ja radiokanavilla.

Uutistyön ilo näkyy tänään Hans-Joachim Wagnerin kasvoista. Radio Berlin Internationalin, DDR:n radion ulkomaanlähetysten varapäätoimittaja on juuri kokenut radiouransa tähtihetken.

’Annoin Kansankamarissa Hans Modrowin hallitusohjelman julistusta seuranneen toimittajamme tehtäväksi pyytää Modrowilta haastattelu heti hänen puheensa jälkeen. Ja toimittajame sai haastattelun’, Wagner ihmettelee vieläkin.

Länsimaista toimittajaa liikuttavan ilon ymmärtää vasta, kun Wagner kertoo, että RBI on aikaisemmin saanut kahdesti DDR:n huippupoliitikoilta haastatteluja. Tyylin kuului, että poliitikot ilmaantuivat tiedotusvälineisiin, jos heillä oli tiedotettavaa.

DDR:n käänteen jälkeenkin ilmestyneissä lehdissä näkee kuitenkin usein, että uutisia kirjoittavat marxilais-leniniläisen agitaatio- ja propagandamallin sisäistäneet toimittajat, jotka faktojen lomassa kommentoivat lukijoille oikeita ja vääriä käsityksiä”.

Ruokamo haastatteli neljää merkittävissä asemissa Itä-Saksan mediassa toiminutta henkilöä. Kukaan heistä ei tuonut esiin sitä mahdollisuutta, että DDR valtiona pian katoaisi.

Kirjoittaja on historiaan erikoistunut toimittaja.