Journalismi

Kieli poskessa suomen kielestä

Suomen kieltä käsittelevä radio-ohjelma Aristoteleen kantapää on saanut viime vuosina useita palkintoja. Vuonna 2009 Bonnierin palkintoraati palkitsi ohjelman vuoden journalistisesta teosta. Toissa keväänä Aristoteleen kantapää sai koulutusrahasto Kouran Vuoden sivistysteko -palkinnon.

Viimeksi ohjelman tekijät saivat syyskuussa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Palkintoraati kiitti Aristoteleen kantapäätä kansantajuisuudesta, innostuneisuudesta, ajankohtaisuudesta ja asiantuntevuudesta.

Palkintoperusteiden kanssa on helppo olla samaa mieltä. Aristoteleen kantapää on tiedeohjelma, jossa ei juuri käytetä niin sanottuja sivistyssanoja, ja kulttuuriohjelma, joka naurattaa.

Kantapään sielu on juontaja Pasi Heikura, joka tunnetaan parhaiten yli 20 vuotta jatkuneesta Alivaltiosihteeri-huumoriohjelmasta. Heikura tempaa kuulijat mukaansa lapsenomaisen innostuneella tyylillä pohtimaan kieltä ja sen ilmiöitä. Kokenut koomikko ei arastele käyttää tehokeinoina huumoria ja ironiaa, jotka usein ovat toimittajille hankalia lajeja. Hän ei silti koskaan lyö läskiksi ohjelman tieteellistä sisältöä. Päinvastoin: Heikura suhtautuu aina vakavasti haastateltavaansa, tutki tämä sitten latinan kieltä tai Tex Willer -sarjakuvia.

Toimittajille Aristoteleen kantapää on erityisen hyödyllistä kuunneltavaa, sillä jokaisessa ohjelmassa esitellään Viikon sitaattivinkki ja Viikon fraasirikos, joissa analysoidaan kuulijoiden poimintoja median kielestä. Vaikka Heikura saattaa tuomita fraasia epäonnistuneesti käyttäneen toimittajan sähköttömään tuoliin, Aristoteleen kantapää välttää turhan kielipoliisimentaliteetin. Ohjelman perusviesti on, että kielen muuttuminen on iloinen asia.

Aristoteleen kantapään kuulijat perustivat vuonna 2009 Facebook-yhteisön, jossa on nyt yli 7 000 jäsentä. Sen sijaan ohjelman tekijät eivät itse ole sosiaalisessa mediassa kovin aktiivisia. Se on sääli. Aristoteleen kaltaista laadukasta kielipuhetta kaipaisi someenkin.

 

 

Aristoteleen kantapää

  • Tuottaja: Pertti Ylikojola
  • Toimittajat: Pasi Heikura, Emilia Cronvall ja Tina Cavén
  • Kuulijat: Noin 180 000 (keskiviikon ensilähetyksellä ja lauantain uusinnalla yhteensä)
  • Lähetysaika: keskiviikko klo 17.20, Yle Radio 1