Journalismi

Hevosmuiskaaja

Kuvaviesti. Kuvaviestin viejä valitsee kiinnostavat ajankohtaisen valokuvan, kertoo siitä ja valitsee seuraavan viestinviejän.

Kyra Kyrklundin ja ruuna Maxin muotokuvassa tiivistyy horsemanship, hevosen käsittelemisen taito. Ihmisen ja hevosen vuorovaikutus on harmoninen. En tiedä, miten hevonen kokee muiskauksen, ehkä ihmisen yrityksenä välittää kiitokset hyvästä suorituksesta. Kuva on onnistunut taltioimaan hetken, jona hevonen ja ratsastaja ovat yhtä.

Kuva ei ole tyypillinen ratsastajan ja hevosen poseeraus. Kyrklund on puolikuvassa kohden hevostaan. Hän ottaa katsojaansa kontaktin, ja tuo selvästi esille periaatteensa hevosen kouluttamisesta. ”Yritän ymmärtää sinua, laumaeläin, ja puhua
sinun kieltäsi.”

Kuvasta tekee mielenkiintoisen pelkistetty kuvanrajaus. Perinteisesti ratsastaja seisoisi hevosen pään vieressä kuvattuna edestä, turvan oikealla tai vasemmalla puolella. Kyra on ottanut riimun naruista kiinni ja vetänyt hevosen pään alas kohti itseään. Tämä tuo kuvaan erilaisen lähestysmistavan. Ihmisen ja hevosen päiden koot ovat tasapainossa, mikä tekee kuvasta intensiivisen.

kari.kaipainen@a-lehdet fi
Kirjoittaja on valokuvaaja A-lehtien kuvatoimituksessa.