Media-ala

Käräjäoikeus hylkäsi MTV:n työntekijöiden vahingonkorvausvaatimukset 

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt MTV:n työntekijöiden vahingonkorvausvaatimukset riita-asiassa, joka koski työntekijöiden lomaetuutta.  

Noin kolmekymmentä MTV:n työntekijää haastoi vuoden 2022 lopulla työnantajansa oikeuteen epätasapuolisesta kohtelusta. Työntekijät vaativat MTV:tä antamaan heille takautuvasti palkalliset vapaat maksamalla vahingonkorvauksia. Yksittäiset korvausvaatimukset olivat 200 – 4000 euroa. Korvausvaatimus oli yhteensä yli satatuhatta euroa.  

MTV myönsi vanhoille sisällöntekijöilleen ”ylimääräisen” viiden päivän vuosittaisen palkallisen vapaan vuonna 2015. Yhtiön mukaan se oli vastine säästötoimien vuoksi tuolloin poistuneista muista etuuksista.  

Toukokuussa 2024 viiden päivän lomaetu oli 50 vanhalla sisällöntekijällä. 

Vuoden 2015 jälkeen solmituissa työsuhteissa lisälomaviikkoa ei ole, mutta MTV on antanut sen jälkeen lisäviikon ainakin kuudelle “avainhenkilöiksi” nimeämilleen työntekijöille.  

Käräjäoikeus katsoo 17. lokakuuta antamassaan tuomiossa, että vuosien 2015 ja 2019 toteutetut yritysjärjestelyt ja vanhojen sisällöntekijöiden kanssa kesäkuussa 2015 tehty sopimus ja työehtosopimusmuutokset ovat hyväksyttävä syy vanhojen sisällöntekijöiden ja kantajien väliselle lomaetuuksien erolle.  

MTV perusteli etujen eroa avainhenkilöiden “erityisosaamisen saatavuuden varmistamisella”. MTV:n antaman vastauksen mukaan “ylimääräiset palkalliset vapaapäivät olivat osa työntekijän yksilöllistä palkitsemista, osa työnantajan kannustavaa palkkausjärjestelmää.”  

MTV:n vanhat sisällöntekijät työskentelivät ennen vuotta 2015 ruotsalaisen Bonnier Broadcasting omistamassa MTV Sisällöt Oy:ssä. (nykyisin MTV Oy). Vuonna 2015 sisällöntuotanto ulkoistettiin konsernissa erilliseen tuotantoyhtiöön Mediahub Helsinkiin, johon kaikki vanhat sisällöntekijät siirtyivät liikkeenluovutuksella.  

Vuonna 2019 Bonnie myi MTV Oy:n Telialle ja Mediahub sulautui osaksi MTV Oy:tä. Vuosilomaetuudet eivät tässä yhteydessä muuttuneet.  

Käräjäoikeus katsoo jääneen näyttämättä, että MTV Oy olisi kohdellut työntekijöitä epätasa-arvoisesti myöntäessään lomaetuja osalle työntekijöistään. 


Journalistiliiton juristin Tuomas Aallon mukaan käräjäoikeuden tuomio on yllättävä, eikä liitto aio tyytyä siihen.

“Logiikka ja ymmärrys eivät ole tuomion puolella. Tuomion perusteella tasapuolista kohtelua ei käytännössä tarvitsi noudattaa etuuksia myönnettäessä. Pidän selvänä, että tuomioon haetaan muutosta hovioikeudesta”, Aalto sanoo.