Kuvajournalismi 2023 -kilpailun voittajat on julkistettu. Vuoden kuvajournalistina palkittiin Mikko Suutarinen, joka voitti palkinnon myös viime vuonna.
Vuoden Lehtikuvan 2023 otti Johanna Erjonsalo, Uutiskuvan 2023 Antti Yrjönen, Henkilökuvan 2023 Antti Haanpää ja Urheilukuvan 2023 Rio Gandara. Vuoden Esseen 2023 kuvasi Antti J. Leinonen. Vuoden reportaasin 2023 kuvasi Outi Neuvonen.
Vuoden 2023 uusi kuvajournalisti on Henrietta Soininen. Tuomariston mielestä Soinisen kuvasarja on vahva ja eheä ja tuntuu tuoreelta ja visuaalisesti kypsältä.
”Kuvaajalla on kyky kertoa tarina ja löytää ydin yhdellä kuvalla. Sarja on erinomaisesti kuvattu ja valon käyttö todella kaunista”, tuomaristo toteaa.
Henrietta Soininen, 31, on tamperelainen freelancevalokuvaaja. Hänen voittoisan kuvasarjansa kymmenestä kuvasta yhdeksän on henkilökuvia. Henkilökuvaus on Soinisen lempilaji – samaan aikaan kiehtova ja vaativa.
”Minua kiinnostavat hirveästi ihmisten tarinat. Kuvattavien kohtaaminen ja vuorovaikutus vaativat herkkyyttä, ja haluan haastaa itseäni myös siinä”, Soininen sanoo.
Yhdessä kuvista on Markus Rajalan Valdi-koira. Valdi on Romaniasta tullut rescuekoira. Kun Soininen meni kuvaamaan Rajalaa tämän kotiin, Valdia jännitti kovin. Soininen istui lattialle, pitkäksi aikaa, ja otti vasta sitten esiin kameran.
”Oli tärkeää, että koira pystyy olemaan rauhassa, koska tietenkin sen stressi välittyy myös siitä huolestuneeseen omistajaan.”
Soiniselle henkilökuvaamisen kaksi tärkeintä asiaa ovat vuorovaikutus ja valo. Aina kun mahdollista, hän aloittaa kuvauksen keskustelemalla rauhassa kuvattavan kanssa. Hän kyselee jutun aiheeseen ja kuvattavan elämään liittyviä asioita.
Siihen pitää varata aikaa, mutta Soinisen mielestä investointi kannattaa.
”Keskustelun jälkeen tiedän paremmin, miten ihmistä tulisi kuvata.”
Palkituissa kuvissa Ylen Kirjolla-sarjassa mukana ollut Kiri Jantunen lepää pimeässä huoneessa vastamelukuulokkeet korvillaan lempipeittonsa alla. Chilessä laittoman abortin tehnyt Daniela seisoo hänelle merkityksellisen kasvin lehtien keskellä. Pitkään työttömänä ollut Markus Rajala purkaa tiskivuorta niin kuin hänellä on muutaman päivän välein tapana.
Keskusteluissaan kuvattavien kanssa Soininen kertoo myös itsestään, joskus hyvin henkilökohtaisiakin asioita.
”Silloin myös minä olen lähestyttävä ja haavoittuva. Tilanne tasapainottuu, kun ei ole vain niin, että kuvattava antaa ja minä otan. Se yleensä rentouttaa ihmisiä.”
Soininen pyytää usein päästä kuvattavien kotiin kuvaamaan. Jos vastaus on määrätietoinen ei, hän ei tietenkään pakota. Jos kuvattava epäröi, hän saattaa lempeästi rohkaista. Tutussa tilassa ihmiset ovat valmiiksi ”kotonaan” ja vähemmän tietoisia omasta olemisestaan.
”He istuvat jalat sohvalla eivätkä ’pönötä’”, Soininen sanoo.
Kuvatessaan Soininen ei juuri ohjeista kuvattavaa. Juuri ennen aloittamista hän saattaa sanoa, että ole vain siinä tai että voit välillä katsoa vähän eri suuntiin. Ja että hihkaisen, jos joku asento on tosi hyvä mutta kaikki on hyvin myös, jos olen hiljaa.
”Kun kuvattava saa olla omalla tavallaan, kuva näyttää häneltä itseltään eikä minun kuvitelmaltani hänestä.”
Soininen kuvaa mielellään luonnonvalossa. Se näyttää hänestä kauniilta, ja hänellä on sen käytöstä enemmän kokemusta kuin salamasta. Jos luonnonvaloa ei ole, Soininen yrittää keksiä vaihtoehtoja.
Hän saattaa päästää pimeään huoneeseen sähkövaloa ovenraosta. Hän saattaa lainata diaprojektorin ja valaista kuvattavan itse värittämällään dialla. Hän saattaa kuvata ihmisen kasvot tietokoneen ruudun valossa.
Kesäpäivinä luonnonvalo on usein turhan kovaa, mutta kuvauksia kehtaa harvemmin sopia iltayhdeksitoista tai aamuyöhön. Tuttujen kanssa liikkumavaraa on enemmän. Voittosarjaan kuuluu kesäyössä filmikameralla kuvattu potretti. Siinä on Soinisen veli, kirjailija Miska Valos.
Onnistuneita kuvia on vaikea ottaa, jos kuvattava on kauhuissaan. Taito luoda turvallista tunnelmaa samalla kun miettii kameran teknisiä säätöjä, valoa ja sommittelua, vaatii harjoittelua.
Soinisen tulikoe oli, kun hän opiskeli valokuvaukseen erikoistuneeksi kuvataiteen kandidaatiksi Santiago de Chilessä. Hän halusi kuvata koulutyöhönsä ”ihonväriseksi” mainostetun beigen laastarin tummaihoisen henkilön iholla. Kuvattavaksi löytyi yliopiston työntekijä. Kerta oli ensimmäinen, kun Soininen kuvasi itselleen vierasta henkilöä.
Kuvauksen tunnelmaa rentouttaakseen Soininen oli pyytänyt sosiaalisesti taitavan ystävänsä mukaan, mutta tämä myöhästyi. Studiossa ilman paitaa seisovaa kuvattavaa jännitti, ja lisäksi siellä oli niin kylmä, että tämän iho oli kananlihalla. Soinisen oli lähdettävä rehtorin kansliaan lainaamaan koulun ainoaa kaasulämmitintä. Hänen oli vakuutettava kuvattavalle, että hyvin menee. Kuva onnistui.
Seuraavassa projektissaan Soininen kuvasi seksityöläisiä kadulla.
”Halusin pakottaa itseni pois arasta kuoresta.”
Maisteriksi Soininen opiskeli visuaalisen journalismin koulutusohjelmassa Tampereen yliopistossa. Hän viihtyy freelancekuvaajana hyvin. Tulevaisuudessa hän haluaisi myös kirjoittaa ja on jo kokeillutkin sitä. Palkintosarjan aborttiaiheinen kuva liittyy Soinisen ideoimaan ja kirjoittamaan juttuun, joka ilmestyi Suomen Kuvalehdessä kesäkuussa 2023.
Kuvajournalismipalkinto tuntuu Soinisesta isolta kunnianosoitukselta, joka lisää omaa ammatillista uskottavuutta.
”Freelancerina itsevarmuus rakentuu jotenkin toisin kuin monen vuoden lehtityössä. Tämä sysää sitä paljon eteenpäin.”
Kuvajournalismikilpailuun 2023 osallistui 70 kuvaajaa. Kisan tuomaristo kertoo huomionsa kiinnittyneen kuviin ja kuvasarjoihin, joissa oli onnistuttu intiimillä ja erityisellä tavalla tulkitsemaan ihmiselämän pienempiä tapahtumia ja yksityiskohtia. Kisan tuomaristoon kuuluivat kuvataidekriitikko Helen Korpak, dokumenttielokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Mia Halme sekä valokuvaaja, Aalto-yliopiston apulaisprofessori Donald Weber. Kilpailun järjestää Suomen kuvajournalistit ry.
Yleisön suosikki -äänestyksen voitti Rio Gandara.
Outi Neuvosen Vuoden reportaasin synnystä voi lukea lisää 12. huhtikuuta ilmestyvästä Journalistista.
Voittajiin ja voittajakuviin voi tutustua osoitteessa kuvajournalismikilpailu.fi
Voittajakuvat ovat esillä Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä 28. huhtikuuta saakka.
Henrietta Soininen, 31
- Freelancevalokuvaaja. Asuu Tampereella.
- Valmistunut visuaalisen journalismin maisteriksi Tampereen yliopistosta ja valokuvaukseen erikoistuneeksi kuvataiteen kandidaatiksi ARCIS Universitystä Santiago de Chilessä.
- Opettaa valokuvausta Sammon keskuslukion viestintälinjalla.
- Valmistelee näyttelyä Vuoksi-dokumenttiprojektistaan. Se kertoo maahanmuuttajista, jotka ovat avioeron jälkeen päättäneet jäädä Suomeen ollakseen läsnä lapsensa elämässä.
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti