Nimitys

Politiikan toimittajan työ tuntuu Ilkka Hemmilästä ”pieneltä etuoikeudelta”

Ilkka Hemmilä, 33, aloitti elokuun alussa Suomen Kuvalehden politiikan toimittajana.
Aiemmin hän on työskennellyt STT:n politiikan ja talouden toimittajana sekä Lännen Mediassa ja Maaseudun Tulevaisuudessa. Hemmilä on valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta, missä hän opiskeli Suomen historiaa.

Siirryt uutistoimistosta aikakauslehteen. Miten rytmin vaihto sujuu?

Olen aiemminkin tehnyt pitkää formaattia, muun muassa freelancerina opiskeluaikana. Nyt pääsen tekemään sitä vakiintuneeseen, tunnettuun toimijaan. Uskon muutoksen onnistuvan, sillä kollegani Annu Marjanen teki saman siirtymän pari vuotta sitten.

Mikä Suomen Kuvalehdessä houkutteli?

Minulla ei ollut kiire pois uutistoimistosta, mutta kun tarjoutui mahdollisuus tehdä jotain aika erilaista journalismin kentällä, se houkutti. Pitkä formaatti tarjoaa mahdollisuuksia, joita nopeassa uutistyössä ei ole. Työ ei ole kiinni saman päivän tapahtumissa, vaan yhteyksiä voi hakea laajemmin menneisyyteen, nykypäivään ja tulevaan.

Mitkä ovat vahvuutesi toimittajana?

Pidän asioiden analysoimisesta ja isojen kokonaisuuksien pohdinnasta.

Missä sinulla on eniten opittavaa?

Uutistoimistossa seurataan jotain tapahtumaa vaihe kerrallaan. Aikakauslehdessä aiheet pitää paketoida muotoon, joka pätee päivän, parin viikon, kuukauden tai vuodenkin päästä.

Mikä politiikan journalismissa kiinnostaa?
Toimittajan työ oli minulla viimeistään lukiovuosina mielessä. Myös politiikkaa olen seurannut nuoresta asti. Tuntuu luontevalta – ja pieneltä etuoikeudelta – että voi tehdä juttuja aiheesta, joka kiinnostaa muutenkin. Politiikassa on kuitenkin kyse yhteisten asioiden hoitamisesta ja siitä, millaista yhteiskuntaa Suomesta rakennetaan.

Millainen lähdeverkosto sinulla on?
Sellainen, jota pyrin aina laajentamaan. On kiinnostava hakea ajatuksia erilaisilta ihmisiltä. Pyrin kuuntelemaan eri osapuolia avoimesti ja monipuolisesti.

Presidentinvaalit käydään tammikuussa. Minkä arvelet olevan niiden kuumin teema?

Minulla on etiäinen, että ehdokkaiden henkilöhistoriaan ja taustoihin kiinnitetään paljon huomiota. Muuttunut maailmantilanne on herättänyt paljon keskustelua siitä, mikä on Suomen ja suomalaisten suhde omaan lähihistoriaansa.

Sinulla on ystäviesi kanssa Bondaillaan-podcast, jossa keskustellaan Bond ja Mission Impossible -elokuvista. Kehen toimintasankariin samastut?

En niinkään toimintasankareihin, vaan etsivähahmoihin. Heillä on paljon yhteyksiä omaan työnkuvaani: Koetetaan saada selville, mitä on tapahtunut. Sitten voi olla tilanteita, jossa vastapuoli haluaa, ettei jokin asia tule tietoon.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?
Arvostan valtavasti STT:n päätoimittaja Minna Holopaista. STT:llä on erinomainen työilmapiiri, ja se lähtee johdosta. Hän on myös journalismin rautainen ammattilainen.