”Huomaan usein teatterissa ja elokuvissa, että olen ainoa, joka nauraa”, sanoo kokkolalainen kulttuurijournalisti, elokuvakriitikko Hannu Björkbacka.
”En tiedä onko se muilta kielletty, vai olenko minä niin epätoivoinen, että haen naurun ja ilon aiheita kaikkialta.”
69-vuotias Björkbacka teki työuransa Osuuspankissa. Kun pankin ovet työpäivän päätyttyä sulkeutuivat, Björkbacka pääsi varsinaisen elämäntehtävänsä pariin. Vapaa-ajallaan hän on ollut jo vuodesta 1989 asti Keskipohjanmaa-lehden elokuvakriitikko. Hän kuuluu siihen harvalukuiseen kotimaisten elokuvakriitikoiden joukkoon, jonka nimen ja tyylin filmihullut tunnistavat halki koko maan.
Björkbacka sanoo työn ilonsa ja elämänilonsa kumpuavan ennen kaikkea rakkaudesta elokuvaan.
”Se on jo pikkupoikana löytämäni ensirakkaus, ja se on myös säilynyt. Minusta ei vieläkään tunnu koskaan ikävältä tai raskaalta lähteä elokuviin.”
Myös arvosteluja Björkbacka sanoo lukeneensa teini-iästä lähtien.
”Minusta ne ovat paras tekstimuoto: Kompaktissa paketissa uutinen siitä, että tällainen teos on olemassa, informaatiota sen luonteesta, sivistävää analyysiä. Omiin teksteihini koetan tuoda myös kepeyttä.”
Björkbacka on kuitenkin tarkka siitä, ettei lue kollegoiden tekstejä ennen kuin oma arvio elokuvasta on valmis.
”Omaa näkemystä on mielenkiintoista verrata muihin, mutta vasta jälkikäteen. Olen sen verran kokenut, että luotan pystyväni muodostamaan asiantuntevan mielipiteen oman katseluhistoriani pohjalta”, hän sanoo.
”Ja ajattelen olevani lukijalle myös velkaa sen, että mielipide on varmasti omani.”
Björkbackan mukaan arvostelijan ei suinkaan tarvitse olla kokenut tai kaiken nähnyt.
”Katsomme teosta kukin oman henkilöhistoriamme läpi, sen, mitä aiemmin olemme nähneet ja kokeneet. Siksi elokuva on aina jokaiselle eri. Se on erilainen myös uusilla katselukerroilla. Mottoni on, että arvostelun ei ole tarkoitus olla viimeinen sana, vaan julkinen ensipuheenvuoro ja keskustelunavaus.”
Arvosteluaan japanilaisen elokuvan suuruuksiin kuuluvan Hirokazu Kore-edan muun muassa koulukiusaamisesta kertovasta Monsterista (2023) Björkbacka ei itse pidä mitenkään erityisenä.
”Mutta onhan siinä rivien välissä pohdintaa tästä myös suomalaista yhteiskuntaa riivaavasta ongelmasta. Siinä mielessä elokuvasta oli mukava kirjoittaa, että Kore-eda on japanilaisista nykyohjaajista käytännössä ainoa, jonka suomalaiset tuntevat. Niitä rakastetaan täällä.”
Hannu Björkbacka, 69
Keskipohjanmaan elokuva- ja tv-arvostelija vuodesta 1989.
Kokkolan viikoittaisen kulttuurikritiikkipalstan tekijä vuodesta 2009.
Midnight Sun Film Festivalin Sodankylä-palkinto 2019.
Kokkola-palkinto 2020.
Kirjallisuuskriitikko Maaria Ylikankaan valinta
”Keskipohjanmaahan elokuvista ja teatterista kirjoittavan Hannu Björkbackan hyväntuulinen ote on mukaansatempaava. Hän kirjoittaa innostavasti, älykkäästi ja lukijaa aliarvioimatta. Arvioista piirtyy esiin tutun kriitikon maku, ja vaikka en asu Keskipohjanmaan levikkialueella, luen kiinnostuneena, mitä Björkbacka on lehteen poiminut.
Björkbackan arvio Hirokazu Kore-edan elokuvasta Monster – vaarallinen leikki herättää uteliaisuuden ja kiinnostuksen. Teksti on varsin positiivinen, mutta ei kuitenkaan etukäteen torju sitä mahdollisuutta, että lukija ei välttämättä pidäkään teoksesta. Hengittävyyttä ja tilaa lukijalle, siis!”

Uusimmassa lehdessä
- Perinteisten mediatuotteiden yleisöt kutistuvat, mutta nekin on tehtävä – ja mielellään hyvin. Millaista on tehdä työtä, jolle toiset povaavat jo sukupuuttoa?
- Kimmo Porttilan mielestä urheiluselostaja on hääjuhlien humalainen eno
- Haastattelujen saaminen on vaikeutunut, arvioivat kokeneet journalistit. Miksi asiantuntijat suhtautuvat pyyntöihin nihkeästi?
- Redigeringen av Bonniers finländska papperstidningar flyttar till Sverige