Media-ala

Journalismin uudistaminen on helppoa, Olli Seuri

Uuden Jutun päätoimittaja kävi Itä-Suomessa ja yllättyi elämästä studion ulkopuolella.

Uuden Jutun tavoitteena on keksiä pyörä eli journalismi ­uudelleen. Se on helppoa, kun vain muistatte tehdä juttuja, joiden ajattelette olevan kiinnostavia ja tärkeitä.

Me haluamme tehdä juttuja, jotka ovat merkityksellisiä sekä yleisölle että tekijöille. Koen, että varsinkin nopeimmassa uutissyklissä on nyt ongelma: media tekee ­sisältöjä, jotka eivät ole merkityksellisiä tekijöille eivätkä yleisölle. Ne voivat toki olla kiinnostavia, mutta eivät välttämättä merkityksellisiä.

Toivotte muun median matkivan teitä ja parantavan ­tapansa, jotta teitä ei enää tarvittaisi.

Kyllä. Se on jo puoli voittoa, että ihmiset puhuvat ­niistä asioista, joista mekin puhumme. Toinen puoli voittoa on se, että mekin pärjäämme siinä kilpailussa. Emme halua tehdä itseämme tarpeettomaksi.

Julkaisette joka arkiaamu uutiskoosteen, iltapäivän uutispodcastin ja kaksi syventävää juttua. Sitä ei Suomessa olekaan vielä kukaan tajunnut kokeilla.

Mikään merkittävä toimija ei ole uskaltanut jättää julkaisujen määrää näin vähään ja väittää, että yleisö saa ­silti kaiken olennaisen.

Julkaisumääränne kuulostavat kunnianhimoisilta toimituksenne kokoon nähden. Juttuja voi aina tehdä nopeastikin, ­eikä hieroa niitä loputtomiin.

Palkkaamme tietysti erinomaisia toimittajia nykyisen tiimin lisäksi. Nyt meillä on jo vaikeuksia selvitä ­lanseerauskampanjan ohella uutiskirjeestä ja uutispodcastista. ­Rahoittajamme on luvannut, että lisärekrytoinnit onnistuvat.

Väitätte, että ”tarvitaan media, joka keskittyy olennaiseen”. On tärkeää määritellä muun median tekemiset epäolennaisiksi.

Kehottaisin yleisöä ja meitä toimittajia selaamaan ­välillä uutistarjontaa ja miettimään, onko kaikki todella olennaista. Esimerkiksi [lasten pukeutumisleikkeihin liittyvä] Therian-kohu oli täysin median luoma. Se paisui uteliaisuuden takia ja siitä seurasi moraalipaniikki, ja sitten sitä ruvettiin rauhoittelemaan monilla jutuilla. Tuija Siltamäki paketoi tapauksen kirjoituksellaan erittäin hyvin.

Ilman klikkiotsikoita moni juttu jäisi avaamatta, sanovat monet kokeneet otsikoiden tekijät. Te ette alennu moiseen juttujen popularisointiin.

Toivon, että meidän otsikkomme ovat sellaisia, että ne houkuttelevat lukemaan, mutta lukijat eivät pety tai koe tulleensa harhaanjohdetuksi.

On hyvä, että eduskunta päätti leikata Ylen rahoitusta. Se parantaa merkittävästi kaupallisen median ja varsinkin start-upien mahdollisuuksia pärjätä.

Uudella Jutulla ei ole linjaa Ylen rahoitukseen, mutta journalistiikan dosenttina ajattelen, että hyvin toimiva yleisradioyhtiö on yhtä lailla tärkeä länsimaiselle demok­ratialle kuin elinvoimainen kaupallinen media.

Moni meistä laittaa toivonsa teidän harteillenne, että ­oikeasti uudistaisitte journalismia. Teitä eivät paineet hetkauta.

Onko tämä nyt ylimielistä sanoa näin, mutta sanon ­silti, kuten USA:n naisten jalkapallomaajoukkue: ”Paineet ovat etuoikeus.”

Olet tohtori, maisteri, palkittu toimittaja ja vaikka mitä. Nyt olet vihdoin myös päätoimittaja, ja olet käytettävissä Ylen päätoimittajaksi, jos joku keksii kysyä.

Luulen, että juuri nyt on mukavampaa olla Uuden ­Jutun kuin Ylen päätoimittaja. Uusien titteleiden saamiseksi olisi kuitenkin parempi tähdätä toimitusjohtajaksi tai hallituksen puheenjohtajaksi.

Kiersit Itä-Suomea kysymässä kansalaisilta, mikä journalis­missa ärsyttää. Tien päällä tuli jo ikävä A-talkin ja Ykkösaamun juontamista.

Teki hyvää päästä näkemään, miltä maailma studioiden ulkopuolella näyttää. Näkemykset ovat moninaisempia, samoin ihmiset ovat ehkä vähän värikkäämpiä. Rap-maailmaa mukaillen: toimittajienkin olisi hyvä vähän tuntea katujen elämää deskin ja studion ulkopuolella.

Olli Seuri, 41

Uusi Juttu -julkaisun ­perustaja ja päätoimittaja.

Uusi Juttu on journalistinen mediayritys, joka aloittaa päivittäisen julkaisutoiminnan vuodenvaihteessa. Yhtiön rahoittaja on tanskalainen Zetland.

Työskenteli Ylellä 2012 – 2024 eri ­tehtävissä. Ykkösaamun, Pressiklubin, Päivän kasvon, Viimeisen sanan ja A-talkin juontajana. ­

Ylen uudesta audiosta vastaava tuottaja 2023 – 2024.

Tampereen yliopiston journalistiikan työelämä­professori 2019 – 2021

Kesätoimittaja Savon ­Sanomissa 2008.

Yhteiskuntatieteiden tohtori, Tampereen yliopisto 2016.

Harrastaa jalkapalloa kentällä, kentän laidalla ja kotisohvalla.

Kotoisin Kuopiosta, asuu ­Helsingissä.

Naimisissa, yksi lapsi.