”Kirjoittamiseni alkaa usein hämmennyksestä: havaitsen jotain kiinnostavaa, jota en ihan tajua, ja lähden tutkimaan sitä”, sanoo sarjakuvataiteilija, kirjailija ja Vita nuova -verkkomedian päätoimittaja Riina Tanskanen.
Näin sai alkunsa myös Tanskasen essee Vanhan rahan estetiikkaa – tässä taloustilanteessa?. Se ilmestyi Vita nuovassa marraskuussa 2023.
Tanskanen alkoi kesällä 2023 kiinnittää huomiota Tiktokissa ja Instagramissa suosittuihin muotivideoihin, joissa vaikuttajat esittelivät ”vanhan rahan estetiikkaan” perustuvaa tyyliään ja antoivat seuraajilleen siihen liittyviä vinkkejä. Vanhaksi rahaksi kutsutaan perittyä varallisuutta, joka on kulkenut usealta sukupolvelta toiselle. Trendin idea on pukeutua kuin tulisi rikkaasta perheestä.
Eniten sisällöistä näytti innostuvan Tanskasen oma, noin parikymppisten ikäluokka. Tanskanen itse oli juuri kirjoittanut kapitalismia kritisoivan tietokirjan ja koki, että maailmantalous oli hänen elinaikanaan ollut yhtä kriisiä. Nuoria ympärillä ahdisti taloudellinen epävarmuus, jolle ei näkynyt loppua.
”Tämä on ristiriita, jota lähdin perkaamaan.”
Tanskanen taustoitti ja kirjoitti tekstiään noin puolen vuoden ajan. Sen ideoinnissa ja editoinnissa auttoi Vita nuova -kollektiivi, johon kuuluu noin 30 nuorta kirjoittajaa.
Tanskasen teksti esittelee perusteellisesti vanhaan rahaan liittyvää käsitteistöä ja historiaa. Yhteiskunnallinen näkökulma tuntui tarpeelliselta, koska trendiä oli jo käsitelty pukeutumisen näkökulmasta runsaasti muualla. Tekstin johtopäätös on, että vanha raha -sisällöt koukuttavat, koska ne tarjoavat tilaisuuden unelmoida elämästä ilman jatkuvaa huolta toimeentulosta.
”Toisaalta on lohdutonta, jos nuoret ajattelevat, että turvallisuudentunne liittyy vain järjettömään vaurauteen, johon äärimmäisen harva syntyy.”
Tanskanen toivoo tekstinsä lukijoiksi niitä, jotka eivät osaa katsoa talousjärjestelmäämme nuorten näkökulmasta. Silti hän kirjoittaa ennen muuta ikätovereilleen. Monen tunnistama muotitrendi on tekstin sisäänheittäjä talouden ja tasa-arvon kysymyksiin. Tekstejään hioessaan Tanskanen pyrkii siihen, että olisi itse aikanaan ymmärtänyt ne imatralaisena teininä.
”Olin kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, mutta niitä koskeviin keskusteluihin tuntui vaikealta päästä kiinni. On surullista, jos tietyistä aiheista voivat lukea vain akateemisesti koulutetut.”
Tällä palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla.
Riina Tanskanen, 25
-
- Sarjakuvataiteilija, kirjailija, Vita nuova -verkkomedian päätoimittaja.
-
- Humanististen tieteiden kandidaatti, Tampereen yliopisto, 2021.
-
- Julkaissut tietokirjan Kapitalismin suuri illuusio yhdessä Samu Kuopan kanssa (Into Kustannus, 2023) ja Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä -sarjakuvakirjan (Into Kustannus, 2021).
-
- Sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2022.
Filosofian freetyöläisen Pontus Purokurun valinta
”Verkkomedia Vita nuova tarjoaa kulttuuri- ja yhteiskuntasivut, jotka puuttuvat arkipäivän uutismedioista. Postmillenniaalien kumoukselliseksi julkaisuksi itsensä esittelevän projektin tekijöillä ei ole kiire kommentoida äkkipikaisesti, laatia klikkiotsikoita tai olla väkisin trendikkäitä. Pidän Vita nuovan omaehtoisuudesta ja sisällön moninaisuudesta: esseitä, haastatteluja, kolumneja, äänisisältöjä, valo- kuvia ja piirroksia. Mieleeni on jäänyt erityisesti päätoimittaja Riina Tanskasen teksti vanhan rahan estetiikasta, joka laajenee Tiktok-fantasioiden esittelystä kokonaisvaltaiseksi analyysiksi epätasa-arvoisesta nyky-yhteiskunnasta.”
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena