Journalistiliiton valtuuston puheenjohtaja Tapio Räihä toivoo liitolta tulevaisuudessa laveaa ajattelua.
Jos Journalistiliitto haluaa tulevaisuudessakin olla olemassa, sen on oltava jäsenilleen tarpeellinen. Hanne Ahon vuoden alussa alkaneella puheenjohtajakaudella moneen otteeseen toistettu ajatus tarkoittaa, että liitto yrittää uudistua jäseniään kuunnellen, ei ylätasolta visioiden.
Liiton valtuuston puheenjohtaja, Yle Lapin toimittaja Tapio Räihä sanoo, että juuri siksi muutosprosessin lopputuleman suhteen vaaditaan vielä kärsivällisyyttä.
”On ehdottoman hyvä, että jäsenistön tarpeita halutaan kuunnella. Mitään kiirettä ei kuitenkaan ole, ja minusta on parempikin, että uusia asioita otetaan toimintaan vähitellen, eikä kertarysäyksellä. Niin on jo tehtykin. Liiton tarjoama uraohjaus on esimerkki siitä, että uutta on jo nyt luotu.”
Valtuuston kevätkokouksessa luennoi Tanskan liiton entinen ja Euroopan journalistiliiton nykyinen puheenjohtaja Mogens Blicher Bjerregård. Hänen esittelemänsä Tanskan mallin piirteitä on helppo löytää myös SJL:n nykyajattelusta. Räihä sanoo kannattavansa vakaasti esimerkiksi Tanskassa hyvin toiminutta jäsenrajojen avaamista.
”Ja onhan niitä jo viestintäpuolelle avattukin. Jos niin ei tehtäisi, vaarana olisi, että liiton vaikutusvalta supistuu ja supistuu. Liitosta on tehtävä palveluntarjoaja, joka ottaa jäsenikseen ihmisiä, jotka haluavat allekirjoittaa sen periaatteet. Ne taas tuskin jäsenkriteerien avautuessakaan ovat kauhean erilaisia kuin aiemmin. Liiton pitää ajatella laveasti. Joku voi olla hyväksytty jäseneksi, mutta vaihtaa välillä muuhun työhön. Ei voi olla niin, että ovi käy heti, jos et ole riittävän journalisti.”
Räihän visiossa liitto on ikään kuin perusta, jonka päälle journalistista uraa voi rakentaa.
”Haaveeni on, että Journalistiliitto olisi pysyvä elementti alati pirstaloituvassa työelämässä. Tulevaisuudessa pitkiä, yhtenäisiä uria on entistä vähemmän. Liiton on oltava tukena, kun jäsen tarvitsee tukea, sparrausta, uudelleenkoulutusta tai vaikka urasuunnittelua.”
Räihä katsoo tulevaisuuteen luottavaisena. Vakavaksi vetävät kuitenkin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen yritykset ay-liikkeen mitätöimiseksi.
”Se on surullista. Sellainen taistelu on jostain muusta ajasta kuin tästä. Se ei tuo lääkkeitä Suomen tilaan. Ei tällä tavalla rakenneta mitään hyvää.”
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena