Pääkirjoitus.
Lehdistön uusi työehtosopimus korottaa toimituksellisen henkilöstön palkkoja 1,35 prosenttia 26 kuukaudessa. Palkkaryhmästä riippuen korotukset ovat 27 – 32 euroa kuukaudessa. Sopimus on maltillinen, raha ei siinä ole ratkaisevassa roolissa. Sisällön muut elementit ovat merkityksellisempiä.
Sopimuksen soveltamisala päivitettiin 2000-luvulle. Mediatalojen kaikki journalistinen työ on nyt tessin piirissä riippumatta siitä, millä välineellä se tehdään ja miten se jaellaan. Myönteistä on sekin, että alan muuttuminen otettiin huomioon kirjaamalla sopimukseen määräys osastonluottamusmiehistä. Se mahdollistaa järkevän asiainhoidon konserneissa, joiden toiminnot ovat sijoittuneet eri puolille maata.
Tällä kierroksella neuvotteluissa päästiin tulokseen ilman suurempaa sapelien kalistelua: Ei ollut lakon tai työsulun uhkaa. Valtakunnansovittelijaakaan ei tarvittu.
Keväällä 2013 neuvotteluja käytiin työtaistelu-uhan alla, ja tammikuussa 2014 palkankorotuskiistaan piti hakea ratkaisu sovittelijalta.
Yleinen taloustilanne ja alan näkymät huomioon ottaen sopimus on tyydyttävä. Näissä neuvotteluissa maton alle lakaistiin koko joukko molempien osapuolten vaatimuksia, jotka ovat edessä tulevissa neuvotteluissa. VKL kaivaa epäilemättä yhä uudelleen esille vaatimuksen lomien lyhentämisestä, SJL haluaa varmasti palata muun muassa palkkausjärjestelmän uudistamiseen.
Journalistiliiton tuore työmarkkinatutkimus paljastaa ammattikunnan aineelliseen hyvinvointiin ja sen jakautumiseen liittyviä kipupisteitä. Alan sisällä tuloerot ovat huomattavat. Naisen euro on edelleen 92 senttiä, ja suuria ovat myös alueelliset ja talokohtaiset palkkaerot. Esimerkiksi lehdistössä keskimääräinen kokonaisansio oli tämän vuoden huhtikuussa 3 724 euroa, kun se Yleisradiossa oli 3 587 euroa. Palkkajohtajia ovat MTV ja Nelonen, 4 152 euroa. Perää pitää kustannusala 3 108 eurollaan.
Toimituksellisten tehtävien samankaltaistuessa olisi perusteltua edistää journalistien työehtojen yhtenäistämistä. Siinä on iso tavoite tuleville neuvotteluille.
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti