Työnantaja esittää lehdistölle ja kustannustoimittajille kilpailukykysopimukseen liittyvää työajan pidennystä toteutettavaksi kokonaisina työpäivinä lyhentämällä talvilomaa.
Neuvottelut kilpailukykysopimuksen soveltamisesta työehtosopimuksiin ovat alkaneet lehdistön ja kustannustoimittajien osalta.
Työnantaja esittää molemmille kilpailukykysopimukseen sisältyvää 24 tunnin vuotuista työajan pidennystä toteutettavaksi kokonaisina työpäivinä lyhentämällä talvilomaa kolmella päivällä. Sen lisäksi olisi oikeus sopia paikallisesti työajan pidentämisestä muilla tavoin.
Työntekijäpuoli kannattaa jo lähtökohtana mahdollisuutta sopia paikallisesti työajan pidentämisen tavasta.
”Tällöin käyttöön saataisiin kunkin työpaikan tarpeisiin parhaiten sopiva malli. Jäsenistön selvä viesti myös on, että lomista 24 tuntia ei saa ottaa ”, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.
Kilpailukykysopimuksen soveltamiseen liittyen neuvottelupöydissä ovat myös paikallisen sopimisen laajentaminen ja siihen liittyvä luottamusmiehen aseman parantaminen. Se on käytännössä ainoa asia, jossa työehtosopimuksia parannetaan työntekijöiden näkökulmasta.
Paikalliseen sopimiseen liittyy myös niin sanottu selviytymislauseke, jonka myötä yrityksen kriisitilanteessa voitaisiin heikentää työehtoja irtisanomisten välttämiseksi. Selviytymislausekkeesta neuvotellaan alan kaikkien liittojen yhteisessä työryhmässä.
Eri sopimusalojen työntekijä- ja työnantajapuolten pitää käydä neuvottelut kilpailukykysopimuksen soveltamisesta toukokuun loppuun mennessä.
”Kiirettä ei vielä ole, sillä nyt ei neuvotella palkoista. Kilpailukykysopimuksen peruslähtökohtia on, että voimassa olevia työehtosopimuksia jatketaan vuodella ja palkankorotuksia ei ole tulossa”, Savolainen sanoo.
Kustannustoimittajat neuvottelevat seuraavan kerran on 29. huhtikuuta ja lehdistö 4. toukokuuta.
Uusimmassa lehdessä
- Työelämäprofessori Laura Saarikoski haluaa opettaa kannattavan journalismin tekemistä. Opiskelijoita kiinnostaisi enemmän se, miten jaksaa työelämää.
- Luottamushenkilön on oltava diplomaatti, sanoo A-lehtien Elisa Miinin
- Haastattelun ja taustakeskustelun raja on selvä vain periaatteena