Julkisen sanan neuvosto (JSN) on saanut reilut kymmenen kantelua, jotka liittyvät pääministeri Sanna Marinin (sd.) illanviettoa käsittelevään uutisointiin.
Iltalehti uutisoi keskiviikkoiltana 17. elokuuta videoista, joissa Sanna Marin seurueineen tanssi ja lauloi yksityisasunnossa. Uutinen levisi seuraavana päivänä nopeasti tiedotusvälineissä Suomessa ja eri puolilla maailmaa.
JSN:n puheenjohtajan Eero Hyvösen mukaan kanteluiden aiheet liittyvät Marinin ja hänen seurueensa yksityisyyden suojaan sekä tekijänoikeuksiin. Videot ovat peräisin yksityiseltä Instagram-tililtä.
Kanteluita on tehty Helsingin Sanomien, Seiskan, Ylen, Ilta-Sanomien, Iltalehden ja MTV:n uutisoinnista. Yksi kantelu koskee kaikkia aiheesta juttuja tehneitä toimittajia.
JSN:n yleisperiaatteen mukaan yksityiselämän loukkausta koskevan kantelun päätyminen JSN:n käsittelyyn edellyttää loukatuksi tulleen henkilön suostumusta. Neuvosto voi kuitenkin ottaa käsittelyyn tapauksia myös silloin, jos käsittelylle on erityisen painavat syyt. Hyvösen mukaan Marin-uutisointi täyttää tämän kriteerin.
“Tässä tapauksessa erityisen painava syy on mediakritiikki, jota on esitetty poikkeuksellisen paljon. Siksi on hyvä linjata asioita. Tässä on tärkeää ottaa kantaa, onko media toiminut oikein vai väärin”, Hyvönen sanoo.
Neuvosto käsittelee tapausta Marinin osalta hänen korkean yhteiskunnallisen asemansa kautta.
“Mitä korkeammassa asemassa ihminen on, sitä matalampi on yksityiselämän suoja.”
Marinin seurassa olleiden ihmisen osalta neuvosto arvioi sitä missä määrin he ovat olleet aiemmin julkisuudessa.
“Siellä on ollut julkisuudesta tunnettujen ihmisten joukossa myös tavallisia ihmisiä, jotka ovat joutuneet kielteiseen julkisuuteen. Tämä puoli pitää tutkia tarkoin.”
Hyvösen mukaan kantelumäärä ei ole “sensaatiomaisen suuri”, mutta se on tämän vuoden eniten kanteluita tuonut tapaus. Tänä vuonna useita kanteluita on tehty Sanna Marinin takapuolesta ja presidentti Sauli Niinistön lapsesta julkaistuista kuvista.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa