Yle jatkoi ykkösenä, Uutissuomalainen kiri kolmanneksi

Yle pysyi STT:n siteeraamien medioiden listan ykkösenä myös vuonna 2017. Kakkosena oli niin ikään toissa vuoden tapaan Helsingin Sanomat, mutta kolmanneksi nousi uusi tulokas, yhdeksän sanomalehden yhteinen toimitus Uutissuomalainen.

Tiedot käyvät ilmi Journalisti-lehden ja STT:n selvityksestä, joka julkaistaan perjantaina 19. tammikuuta ilmestyvässä Journalistissa.

STT siteerasi Yleä viime vuonna 207 kertaa, hieman harvemmin kuin vuonna 2016. Ykkössija on Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittajan Riikka Venäläisen mukaan tavoitteellisen työn tulosta. 

”Tämä on meidän mahtavan porukkamme ansiota. Olemme tehneet arkista, kovaa ja hyvää uutistyötä”, Venäläinen sanoo. 

Ylen vuoden puhuttavimpia uutisvoittoja oli muun muassa Puolustusvoimien kaksoiskansalaislinjausten uutisointi, joka joutui myös valtiovallan hampaisiin. Uutisvoitot se sai myös Trafiguran veroparatiisikytköksistä sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin Savonlinnan-vierailusta.

Helsingin Sanomien uutisia STT siteerasi 182 kertaa. Myös sen läpimenojen määrä laski.

Helsingin Sanomat sai uutisvoitot muun muassa Merja Kyllösen presidenttiehdokkuudesta, valtionkaivosyhtiö Terrafamen uudesta, ulkomaisesta omistajasta ja valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkarikosjutun taustoista. 

Tarkastelujaksoon mahtui myös suuren huomion saanut Viestikoekeskus-juttu.

Uutisvuoden yllättäjä oli Uutissuomalainen, joka kiri suoraan siteeratuimpien listan kolmanneksi siitä huolimatta, että se aloitti toimintansa vasta helmikuussa. 
Läpimenonsa Uutissuomalainen sai muun muassa sote-lakien siirtymisestä, kyselyistä ja maahanmuuttoon liittyvistä uutisista.

Uutisvoitot ovat olleet uuden toimituksen tähtäimessä alusta lähtien, uutispäällikkö Matti Pietiläinen kertoo. Tavoitteet olivat kovat, mikä sekä hirvitti että innosti uutispäällikköä. Kevätpuolen sote-skuuppi loi kuitenkin uskoa siihen, että toimitus on oikealla linjalla.

”Alusta asti minulle on ollut päivän selvää, että jokaiselle annetaan mahdollisuus erikoistua. Kun on riittävän syvällä, pystyy näkemään syy-seuraus-suhteita. Toki porukkamme on pieni ja kaikkien on tehtävä kaikkea”, Pietiläinen kertoo. 

Lännen Media sai väistyä sijalle neljä. Sen siteerausten määrä myös laski miltei kolmanneksella.

Uutispäällikkö Jussi Orell muistuttaa, että niiden joukossa oli Kiinaa myöten lainattu uutinen raskaana olevasta isästä sekä Perussuomalaisten hajoamisen ennakointi.

Suuria muutoksia kärkikymmenikössä ei tapahtunut. Aamulehti palasi kärkijoukkoon 33 siteerauksella. Sen sijaan Turun Sanomat ja Kaleva jäivät tällä kertaa kärjen ulkopuolelle. 

STT teki viime vuonna vähemmän siteerauksia kuin vuonna 2016. Tuolloin siteerauksia laskettiin 1 379, kun tänä vuonna niitä kertyi 1 243. Läpimenoja sai reilu 40 toimitusta.

Se näkyi kärkikymmenikössä: läpimenojensa määrää kasvatti Aamulehden ja nollasta aloittaneen Uutissuomalaisen lisäksi vain Ilta-Sanomat – sekin vain muutamalla jutulla.

Journalisti ja STT listaavat vuosittain mediat, joita STT on siteerannut. Nyt selvitys tehtiin ajalta 1. tammikuuta – 28. joulukuuta 2017.

Siteeraukseksi laskettiin juttu, jonka STT:n toimittaja teki toisen toimituksen julkaiseman uutisen pohjalta. Jatkojuttuja ei laskettu siteerauksiksi.
Käytännön selvitystyön teki STT:n toimittaja Olli Vesala.


Miten syntyivät läpimenot? Lue lisää Journalistista 1/2018.