Maarianhaminassa ilmestyvä Nya Åland – Nyan – jatkaa viisipäiväisenä painettuna lehtenä. Lehdessä on keväästä lähtien suunniteltu toisenlaista ratkaisua ongelmiin. On puhuttu ilmestymiskertojen ja henkilöstön vähentämisestä ja painopisteen siirtämisestä digitaalisuuteen.
Uudesta käänteestä tiedottivat Nyanin omistaja Anders Wiklöf ja yrityksen johto tiistaina. Lehden lukijoille tieto kerrottiin tämän päivän lehden etusivulla julkaisulla kirjeellä, jonka on allekirjoittanut ”Anders Wiklöf, omistaja”. Toiminta jatkuu Wiklöfin pääomalainan turvin, sen määrää ei ole kerrottu julki.
Nyanin hallitus päätti huhtikuussa, että lehti panostaa digitaalisuuteen ja vähentää paperilehden ilmestymiskerrat viidestä kolmeen. Hallitus katsoi, ettei viisipäiväisen paperilehden julkaisemiseen ollut yksinkertaisesti varaa.
Wiklöf omistaa 37 prosenttia lehdestä. Hän on viime kuukausina toistanut kantansa, jonka mukaan lehden pitäisi pysyä viisipäiväisenä paperilehtenä. Hänestä aika ei ole vielä kypsä ilmestymiskertojen vähentämiseen.
Nyanin johto on hakenut ratkaisua vähentyneistä ilmoitus- ja tilausmaksutuotoista johtuvaan rahapulaan erilaisista vaihtoehdoista. Syksyn mittaan vahvistui käsitys, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa olisi mahdollista jatkaa kolmipäiväisenä, kertoo toimitusjohtaja Patrik Ekblom.
Hän toteaa, että Wiklöfin ratkaisu tuli yllätyksenä.
”Kun aloitin toimitusjohtajana (syyskuussa), omistajat eivät tietojeni mukaan olleet sijoittamassa lisää rahaa yritykseen ja minun oli määrä löytää toisia ratkaisuja.”
Myös Nyanin hallituksen puheenjohtaja Edgar Vikström sanoi Journalistin (11/2015) haastattelussa, ettei omistajilta pyydettävä lisärahoitus ole vaihtoehto.
Wiklöf on toistanut moneen kertaan haluavansa, että Ahvenanmaalla ilmestyy kaksi vahvaa sanomalehteä Nyan ja Tidningen Åland. Hän on perustellut näkemystään demokratialla. Hän ja toinen suuromistaja Konstsamfundet eivät halua kolmesti viikossa ilmestyvää Nyania.
Toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh sanoo, ettei Konstsamfundet ole vielä päättänyt Nyanin tukemisesta.
”Nyt en kommentoi asiaa.”
Samalla kun Wiklöf ilmoitti sijoittavansa lehteen lisää rahaa, hän ilmoitti että omistajat vaativat kulujen vähentämistä.
Toimitusjohtaja Ekblom ryhtyy nyt etsimään uusia keinoa tulojen lisäämiseksi ja menojen vähentämiseksi.
”Olemme jo nyt aika virtaviivaisia, ja viisipäivän lehden tekemiseen tarvitaan tietty määrä väkeä.”
Nyt tehdyn ratkaisun yhteydessä on luovuttu kaavailuista, joiden mukaan ratkaisua ongelmiin olisi haettu lyhentämällä Nyanin työntekijöiden työaikaa palkkaa vähentämättä.
Lehden pääluottamusmies Kiki Alberius-Forsman pitää ratkaisua ikävänä.
”Töitä tehdään kovassa paineessa, ja meidän täytyisi tehdä jotakin, jotta työntekijät jaksaisivat.”
Alberius-Forsman kuvailee eilistä kokousta omistajan ja lehtiyhtiön johdon kanssa tunteikkaaksi.
”Olemme tietysti erittäin iloisia, että lehti säilyy hengissä.Viime ajat ovat olleet levottomia.Mutta tämä ratkaisu on juuri nyt oikeastaan vain laastaria haavoille.”
Patrik Ekblom, olette panneet paljon aikaa ja energiaa digitaalisten ratkaisujen kehittelyyn ja olette suunnitelleet täysin uusia työnteon tapoja. Miltä tämä ratkaisu nyt tuntuu?
”Tuntuu siltä, että olisimme ottaneet askelen taaksepäin digitaalisuuteen siirtymisessä. Mutta viisipäiväinen paperilehti ei ole ikuinen, joten tekemämme valmistelu on vienyt meitä myös eteenpäin.”, Ekblom sanoo.
Kuinka pitkäkestoinen on tämä ratkaisu?
”Siitä ei ole lupauksia. Elämme tässä ja nyt.”
Kuka Nyanissa päättää nyt, hallitus vai omistaja?
”Nyt päätöksen teki omistaja.”
Uusimmassa lehdessä
- Kohu arabiankielisistä uutisista kuumensi repivän Yle-rahoituskeskustelun. Uutisankkuri Esraa Ismaeel on seurannut keskustelua ihmeissään.
- Sinuhe Wallinheimo kiinnostui kaupallisen median ahdingosta ja hakeutui Ylen hallintoneuvoston johtoon. Läheiset välit Vesa-Pekka Kangaskorpeen ovat hänelle arka paikka.
- Kulttuurin leikkaukset hukkaavat ammattitaitoa peruuttamattomasti