Journalisten

Du ska rädda liv!

Där har vi den nya journalistiken. Dramatiskt och spektakulärt, skriver Magnus Londen.

Vi vet alla vid det här laget att det inte räcker att, på klassiskt journalistvis, veta lite om en massa saker. Man ska helst vara expert på något specifikt, vara nischad.

När en reporter refererar insiktsfullt – men samtidigt lättfattligt – om hur det förhåller sig i vår värld stiger min respekt för journalistiken. För mig ligger journalistikens styrka just precis där.

Nu tar vi en liten paus; läs föregående stycke en gång till. Märker du hur föråldrat mitt resonemang låter?

Inte? I så fall är du lika mossig som jag.

Och därför gäller det nu att lyssna och lära: den nya journalistiken stavas Sanjay Gupta.

 

Gupta är CNN-journalist och antagligen världskänd, men för mig var han en okänd förmåga tills för några veckor sedan. Det var då han drog till Nepal för att bevaka kaoset efter jordbävningen.

Gupta är nämligen mer än journalist. Han är journalist med medicin som sitt specialområde, ja, han är CNN:s ledande medicinska journalist.

Men inte nog med det.

Han är också praktiserande kirurg.

Och nu kommer vi till kärnan: när han var ute på uppdrag i Nepal begränsade sig hans insats inte till att rapportera, utan han utförde dessutom akutoperationer på barn.

Som visades på CNN.

I ett några minuter långt inslag tas vi in i sjukhuskaoset, där operationer utförs i väntrummet, och så plötsligt får vi veta att journalisten – samma kille som vi nyss sett och hört rapportera – själv börjar operera och kameran flyttas till operationssalen.

Det är nu vi dödliga kan känna oss lite snopna. Vi som inbillade oss att vi kan göra nytta genom att sprida kunskap. Men det räcker inte längre. Nu ska vi stå för både och: rapportera om hemskheterna och sedan avhjälpa dem, alldeles konkret.

 

Jag är inte fullt så ironisk som jag låter. Det är klart att om Guptas hjälp behövdes (i klippet syns fem-sex personer vid operationen) för ingreppet på 8-åriga Selena Dohal så var det en guds lycka att han var på plats. Men det är något i den här tonen här som får mig att haja till:

Blood has collected on top of her brain, in the right frontal area, and she urgently needs surgery to remove the clots … Gupta washesup using sterile water and iodine poured from a bottle rather than hot water from a scrub sink. Instead of electric drills, he relies on saws of the variety usually only used in war zones and natural disasters due to the lack of electricity. Despite the suboptimal conditions, the operation is a success, and her prognosis is good, Guptasays.

Kryddat med lefvande bilder, inklusive närbilder på den gråtande flickan som utan operation hade ”fått en seriös hjärnskada eller avlidit”.

Om det inte skulle vara frågan om allvarliga ting kunde man kalla det för klockren gonzojournalistik anno 2015. Reportern rapporterar om döende flicka – och räddar henne.

Där har vi den nya journalistiken. Dramatiskt och spektakulärt.

Gupta har tidigare gjort motsvarande i Irak och Haiti, men det är nu debatten kommit igång. För finns det inte en etisk/moralisk dimension här … ens en liten?

Om du ser den dimensionen är du inte mossig. Inte alls.

Lue lisää aiheista: