Liitto

Yle joutui korvaamaan Nuutti Takkiselle ketjutetut määräaikaisuudet

”Pitkä ja kuormittava prosessi on vihdoin ohi. Se vei pääkopasta tilaa vuosikaudet”, toimittaja Nuutti Takkinen sanoo.

Takkinen, 43, voitti Yleisradiota vastaan käymänsä työsuhderiidat määräaikaisten sopimusten ketjuttamisesta Helsingin hovioikeudessa maaliskuussa. Asiaa oli aiemmin käsitelty käräjäoikeudessa kesällä 2023.

Yle tuomittiin maksamaan Takkiselle yhteensä 36 795 euroa korvauksia. Ylen maksettavaksi koituvat myös 147 509 euron oikeudenkäyntikulut.

Takkinen sanoo Journalistiliiton tuen olleen hänelle ratkaisevan tärkeää. Riitautus sai alkunsa keskusteluillassa loppuvuodesta 2019, kun Takkinen meni liiton juristin Tuomas Aallon juttusille.

Viiden vuoden väännön jälkeen Takkinen ja ­Aalto ovat tyytyväisiä tuomioon. Sekä käräjä- että hovioikeus olivat Takkisen kannalla.

”Silti olo on ristiriitainen. Yle on minulle ­rakas talo ja paikka, jossa kasvoin ammattilaiseksi. ­Surullista, että tähän jouduttiin, vaikka asiasta yritettiin keskustella parin vuoden ajan ennen oikeuteen lähtemistä”, Takkinen kertoo.

Samaan aikaan osuivat myös Ylen mittavat muutosneuvottelut.

”Olen sydän syrjälläni seurannut sitä moukarointia.”


Takkinen työskenteli Ylellä yhteensä noin 15 vuotta. Määräaikaisia sopimuksia kertyi kaikkiaan 42. Riidan ytimessä oli vuodesta 2015 alkanut jakso, jolloin Yle solmi hänen kanssaan perätysten 20 määräaikaista sopimusta. Useimmat niistä koskivat Puoli seitsemän -ohjelman sijaisuuksia.

Koska Takkinen työskenteli heikommalla työehto­sopimuksella kuin vakituiset kollegat, hän sai samasta työstä käytännössä alempaa palkkaa, eikä hänellä ollut oikeutta työterveyspalveluihin, vuosilomiin tai perhevapaisiin.

Hovioikeus arvioi, ettei toistuville määräaikaisuuksille ollut laillista perustetta vaan ne johtuivat budjettisyistä. Tuomion mukaan työsuhde olisi tullut muuttaa vakituiseksi elokuussa 2016.

Vuoden 2021 lopussa Takkinen siirtyi Yleltä ­Nelonen Medialle, jossa hänet vakinaistettiin urheiluohjelmien tuottajaksi alle vuodessa. Hovioikeuden mukaan hänen irtisanoutumisensa oli seurausta Ylen lainvastaisesta menettelystä.

”Tuomion jälkeen puhelin piippasi pari päivää liki tauotta”, Takkinen sanoo.

”Kollegat kiittelivät, että vihdoin joku katsoi ­tämän loppuun asti. En ole ainoa, joka on ollut Ylellä vuosikaudet pätkä- ja silppuputkessa, vaikka jokainen case on toki omanlaisensa.”

Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto toivoo, ­että tuomio selkeyttää Ylen käytäntöjä.

”Olemme saaneet liiton jäseniltä useita yhteydenottoja Ylen kyseenalaisista ­määräaikaisuuksista. ­Tämä ratkaisu antaa nyt selvää osviittaa siitä, ­missä raja kulkee.”

Ylen työsuhdepäällikkö Manu Laapas kieltäytyi kommentoimasta aihetta. Tuomiosta uutisoivat heti tuoreeltaan Iltalehti ja Ilta-Sanomat.

Journalisti
Yleiskatsaus