Medianvapauden tilanne huolestuttaa Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n uutta johtajaa Scott Griffeniä. Hän vieraili marraskuun lopulla Suomessa.
”Medianvapaus on kehittynyt maailmalla huonompaan suuntaan. Ihmisoikeustilanne on maailmanlaajuisesti huolestuttava, mitä pahentaa autoritaaristen hallintojen aalto muun muassa Kiinassa ja Venäjällä”, Griffen sanoo.
Griffen nimitettiin IPI:n johtajaksi joulukuussa. Hän hoiti tehtävää jo aiemmin väliaikaisena johtajana.
Griffen työskentelee IPI:n päämajassa Wienissä ja on kotoisin Arizonasta, Yhdysvalloista. Kun hän aloitti IPI:ssä 2012, hänen toimenkuvaansa kuuluivat Latinalaisen Amerikan asiat. Griffenin mukaan median tilanne on muuttunut painajaismaiseksi Meksikossa, jota on kutsuttu toimittajille vaarallisimmaksi maaksi. Huumekartellit ja rikollisjengit murhaavat raa’asti myös journalisteja, eivätkä korruptoituneet viranomaiset kykene ratkaisemaan ongelmia.
Venäjällä hallitus on Griffenin mukaan tehnyt kaikkensa ulkomaisten toimijoiden karkottamiseksi, ja itsenäinen media on ajettu maanpakoon. Muutos on ollut nopea ja voimakas. Ukrainassa Venäjä on pommittanut paikkoja, joissa on ollut toimittajia.
Israel puolestaan ei ole päästänyt ulkomaisia toimittajia Gazaan, mihin IPI:kin on kiinnittänyt huomiota.
Toimittajia vastaan masinoidut herjauskampanjat ja disinformaatiohyökkäykset, mediasivustoille tehdyt kyberhyökkäykset ja lähdesuojan vaarantavat tekoälyavusteiset valvontamenetelmät ovat nykyajan uhkia medianvapaudelle.
IPI:n vetämässä mediaa vastaan suunnattujen disinformaationarratiivien tarkkailuprojektissa on kerätty tapauksia Saksasta, Espanjasta ja Itä-Euroopan maista. Tyypillistä on esimerkiksi median syyttäminen valeuutisiksi, poliittisesti puolueelliseksi, globaalin eliitin äänitorveksi ja perinteisten arvojen heikentäjäksi.
”Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos ei yhtään auta tilannetta. Nyt tarvitaan vahvoja ääniä medianvapauden puolesta”, Griffen sanoo.
Griffen tapasi kolmen päivän Suomen-vierailullaan nuoria journalisteja Helsingin Kallion Rytmi-baarissa, osallistui lehdistönvapausiltaan ja vieraili eduskunnassa. Matkassa oli mukana myös IPI:n hallituksen uusi puheenjohtaja Márton Gergely.
Vierailua emännöinyt IPI:n Suomen-komitean puheenjohtaja Anne Leppäjärvi kutsui Griffenin Suomeen, koska toivoi IPI:n uuden johtajan tapaavan suomalaisten mediatalojen vaihtunutta johtoa.
”Halusin hänen kuulevan, miten medialla Suomessa menee. Sellaisia asioita, jotka eivät raporteista ja uutisista aina välity”, Leppäjärvi sanoo.
Griffen keskusteli suomalaisten kanssa muun muassa Ylen tilanteesta, Suomen viimeaikaisista mediaoikeudenkäynneistä ja journalistien huolesta, että oikeudenkäyntejä käytetään toimittajien vaientamiseen. Pelko häirinnästä voi johtaa myös toimittajien itsesensuuriin.
”Olemme Suomessa puhuneet myös naisjournalisteihin kohdistuvasta häirinnästä ja siitä, että viranomaiset eivät juuri tutki näitä tapauksia”, Griffen kertoo.
Leppäjärven mukaan monessa keskustelussa nousi esiin huoli siitä, kuinka hyvin oikeuslaitoksessa ollaan perillä journalismin erityisasemasta.
”Toimituksissa ei pystytä enää entiseen tapaan ennakoimaan, mistä mediaoikeudenkäynnit nousevat. Se syö ihmisten aikaa, rahaa ja mielenterveyttä. Samaan aikaan journalistiin kohdistuva häirintä ei ylitä tutkintakynnystä”, Leppäjärvi summaa keskusteluja.
Griffen sanoo, että Suomea voi käyttää mallimaana muille, vaikka suomalaista mediajärjestelmää ei sellaisenaan voi siirtää muualle.
”Suomen etuna on kuitenkin mediamyönteisempi ympäristö kuin monessa ongelmamaassa. Täällä on yksityistä mediaa, medialuottamus ja medialukutaito ovat korkealla tasolla, ja täällä on toimiva median itsesääntely.”
Huonona esimerkkinä medianvapauden kehityksestä Euroopassa Griffen mainitsee Unkarin tilanteen.
”Siellä ei ehkä ole avointa toimittajien painostusta, mutta poliittinen järjestelmä kontrolloi mediamarkkinaa.”
Kun Griffeniltä kysyy, missä maassa medianvapauden tilanne on hänen mielestään pahin, hän kysyy, saako sanoa monta vaihtoehtoa.
”Kiinassa tietysti, ja Hongkongin tilanne on sydäntä särkevä. Meksikossa ilman muuta. Listalle voi liittää myös Eritrean, Saudi-Arabian, Georgian ja tietenkin Pohjois-Korean.”
IPI
- International Press Institute (IPI) eli Kansainvälinen lehdistöinstituutti on globaali medianvapauden ja riippumattoman journalismin edistämiseen keskittyvä järjestö.
- Perustettu 1950.
- Päämaja Wienissä, Itävallassa.
- Järjestö koostuu toimittajista, mediatalojen johtajista ja sananvapauden puolestapuhujista eri puolilla maailmaa. Jäseninä on sekä yksityishenkilöitä että organisaatioita.
- Suomen-komitean hallituksessa istuvat Krista Taubert Ylestä, Laura Saarikoski (ent. HS), Eero Hyvönen JSN:stä ja Jussi OrellTurun Sanomista. Puheenjohtajana toimii Anne Leppäjärvi Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta.
- Suomen-komitealla on alusta lähtien ollut perustajajäsenenä paikka IPI:n johtokunnassa. Suomea edustaa Anne Leppäjärvi.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa